Лукић: Дејтон је уклонио покушај стварања \’\’босанске нације\’\’

Дејтонски споразум је, осим мира, успоставио темеље за уставно уређење БиХ и трајно уклонио сваки покушај стварања јединствене босанске нације, оцијенио је члан делегације Републике Српске у Дејтону Владимир Лукић.  Уочи 16 година од потписивања Дејтонског споразума, Лукић је навео да је овај споразум за темеље уставног уређења БиХ уврстио федерализам, успоставио државу, те да […]

недеља, новембар 20, 2011 / 19:33

Дејтонски споразум је, осим мира, успоставио темеље за уставно уређење БиХ и трајно уклонио сваки покушај стварања јединствене босанске нације, оцијенио је члан делегације Републике Српске у Дејтону Владимир Лукић.

 Уочи 16 година од потписивања Дејтонског споразума, Лукић је навео да је овај споразум за темеље уставног уређења БиХ уврстио федерализам, успоставио државу, те да су то резултати од историјске вриједности који нису везани само за 1995. годину и престанак ратних сукоба.

Према његовим ријечима, Дејтонским споразумом је уклоњен покушај стварања једне националне идеологије босанске нације, као и једног вође и језика.
Он сматра неоправданим критике које се упућују Дејтонском споразуму, истичући да се у провођењу сваког мировног споразума, па и у овом, јављају већи или мањи проблеми.

"Било је проблема са провођењем анекса који се односе на међуентитетска разграничења, улогу високог представника и дијелом у спровођењу анекса четири. У споразуму су на силу и без основа извршене и неке измјене, при чему највише мислим на улогу високог представника која је довела до присилног преношења низа законодавних и извршних надлежности са РС на заједничке институције БиХ", навео је Лукић.

Иако је нешто од појединачних рјешења нарушено, Лукић сматра да те промјене нису изобличиле општи оквирни споразум до те мјере да не може бити препознат.
Лукић је истакао да овај споразум одговара свакоме ко жели да у миру изграђује добар економски систем, политичку демократију и толеранцију, те да "одговара и онима који су жељни уљудног живота у којем ће се сви међусобно поштовати, што значи да је добар и онима који желе да заштите своја колективна, односно национална права".

"Овај споразум не одговара само онима који су у њему видјели препреку да БиХ буде уређена као федерација, да одлучујућу улогу у земљи имају конститутивне нације, односно народи, и да свака од њих има право да заштити свој витални интерес у механизму одлучивања у заједничким институцијама", рекао је Лукић.
Према његовим ријечима, само људима који желе да другим нацијама наметну своје уређење не ваља ниједан споразум, па ни дејтонски.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *