Лукашенко суди, ЕУ пооштрава санкције

ЕУ је јуче пооштрила санкције против Бјелорусије и продужила листу званичника те земље према којима се примјењују мјере замрзавања имовине и ограничавања путовања. Ова одлука усвојена је као одговор на затварање Андреја Сањикова и осталих бјелоруских опозиционих лидера. Сањиков, члан Повеље 97, групе која се бави заштитом људских права, осуђен је 14. маја на пет […]

уторак, 24 маја, 2011 / 07:41

ЕУ је јуче пооштрила санкције против Бјелорусије и продужила листу званичника те земље према којима се примјењују мјере замрзавања имовине и ограничавања путовања.

Ова одлука усвојена је као одговор на затварање Андреја Сањикова и осталих бјелоруских опозиционих лидера.

Сањиков, члан Повеље 97, групе која се бави заштитом људских права, осуђен је 14. маја на пет година зтавора због организовања масовних немира. Два дана касније казна му је преиначена у двогодишњу условну казну.

Суд у Бјелорусији у петак је изрекао двогодишње условне казне затвора још двојици политичара који су се кандидовали против предсједника Александра Лукашенка на изборима у децембру прошле године.

ЕУ је саопштила да ће сутра објавити имена званичника који су додати на листу санкционисаних лица.

Европски блок увео је раније казнене мјере против Лукашенка и још око 150 његових блиских политичких сарадника због акције против демонстраната након децембарских избора.

Дипломате ЕУ изјавиле су да је у току састављање листе компанија повезаних са кажњеним званичницима из Минска, у покушају да се на Лукашенка изврши додатни економски притисак.