Лукашенко смекшао: Бјелоруси и Руси имају једну земљу – од Бреста до Владивостока

Предсједник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да Бјелоруси и Руси имају једну отаџбину – од Бреста до Владивостика. Ова изјава је вијесник могућег још тјешњег државног савеза двије земље, коју је Лукашенко раније одбијао.

уторак, 1 септембра, 2020 / 13:51

"У годишњем обраћању народу и парламенту пре избора сам рекао: ви (Русија) нас данас називате партнерима. Нисмо браћа, него партнери. Али узалуд! То су чули и у Кремљу и свуда. Ми смо данас браћа.

Али зашто да чекамо да нас неко са Запада притисне да бисмо поново постали браћа? То је лекција. Извући ћемо одговарајуће закључке.

Са председником Русије смо већ извукли те закључке. И без обзира шта кажу код вас и шта добацују са тргова код нас, сачуваћемо заједничку отаџбину.

Нашу заједничку отаџбину где живе два народа са истим кореном. То је отаџбина од Бреста до Владивостока", рекао је Лукашенко приликом посете образовне установе у граду Баранавичи, преноси белоруска агенција Белта.

Лукашенко је такође додао да се обраћао САД и Европи, јер га "у Русији нису разумели, а морао је да обезбеди опстанак Белорусије".

Он је додао да се Белорусија никада није окренула од Русије, иако је у економским споровима била принуђена да тражи алтернативу, посебно на нафтном тржишту.