Лукач, овај пут као министар, у новом детаљном оглашавању

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач потврдио је да постоје информације да у току предзборне кампање и након избора у Српској може доћи до неких нежељених ситуација, те поручио да ће полиција спријечити свакога ко буде покушао било шта силом и на непримјерен начин да уради.

среда, 12 септембра, 2018 / 13:25

"Сви који мисле да могу нешто да рјешавају улицом у великој су заблуди и само се заносе. То не треба ни да помисле, а не да покушају јер постоје закони који се морају поштовати и нико не може себи узети за право да угрожава нечији живот, имовину, институције… и то полиција неће дозволити. На било који, па макар и почетни знак ‘дешавања улице’ или насиља полиција ће реаговати и провести законом предвиђене мјере, таква лица ухапсити и процесуирати. Не препоручујем никоме да тако нешто покуша јер то може да доведе само до нежељених проблема за све нас у Републици Српској, којој то апсолутно није потребно", нагласио је Лукач у интервјуу Срни.

Напоменувши да је ова година специфична по много чему, а посебно по томе што је изборна, Лукач је рекао да је Републици Српској и њеним грађанима потребно да покажу демократски капацитет и да бирачима буде омогућено да гласају за оне које желе, за које сматрају да ће им донијети бољу будућност.

"Неће бити дозвољена улица нити преузимање или рушење власти на улици. Избори су врхунац демократије на којима ће грађани да кажу своје и да изаберу оне који ће да их представљају", истакао је Лукач.

Он је навео да постоје и одређене информације да би они који не буду задовољни исходом избора, могли да покушају да иду на то да су избори били нерегуларни, недемократски, да су били покрадени и сличне ствари те да се организују на улици.

"Већ имамо такве најаве, али све те ствари у вези са наводном нерегуларности избора могу да се доказују, да се одговорни, ако их има, процесуирају и одговарају за то у складу са законом", додао је Лукач.

МУП ЈЕ ПРЕПРЕКА АКТИВНОСТИМА НА СЛАБЉЕЊУ И РУШЕЊУ ИНСТИТУЦИЈА СРПСКЕ

Говорећи о разлозима сталних напада опозиције на МУП и њега лично, Лукач је рекао да су људи у опозицији очито схватили да је МУП, као што је то увијек у својој историји и био, гарант безбједности и опстанка Републике Српске, али и опстанка свих институција Српске те да покушавају да га руше сталним ударима.

"Не знам зашто су у Савезу за промјене одлучили да руше МУП – да ли зато да би на тај начин показали да нешто нефункционише у Републици Српској, или да би подривали остале републичке институције, или мисле да ће тако доћи до власти или урадити нешто скроз друго? Они најбоље знају зашто.

Јасно је да је свакој опозицији циљ да дође до власти, али ако ће то урадити тако што ће подривати и слабити институције и грађане довести до тог нивоа да сумњају у своје институције и у провођење закона онда то сигурно није начин. Ако једном срушите институције своје републике, и ако послије тога чак и дођете на власт и мислите да ћете те институције дићи на неки ниво који вама може да одговара, сигуран сам да сте у потпуној заблуди", истакао је Лукач.

Он је упозорио да је то нешто што се никако не смије урадити Републици Српској, не смије се довести у питање опстанак републичких институција, посебно МУП-а који је одувијек био гарант и стуб опстанка Републике Српске и српског народа на овом простору, посебно у ситуацији када нема своје војске.

"Све ове године, опозиција ниједну своју тврдњу није успјела аргументовати нити доказати, иако су се упорно трудили да кажу да МУП наводно не функционише, да је чак легло неког криминала, или као што је то министар /безбједности у Савјету министара Драган/ Мектић говорио да ‘врх МУП-а дила дрогу’ и многе друге ствари које смо чули од њих. Очито да је МУП само њима проблем, јер од грађана не чујемо такве ствари. Грађани вјерују у полицију, без обзира шта они причали", истакао је Лукач.

Он је навео да су многи тим својим неаргументованим изјавама чак испадали смијешни али њима то није проблем, већ и даље настављају то да раде схватајући да им је МУП препрека за неке њихове активности које су мислили или мисле да проведу.

"Многи од тих напада били су усмјерено и лично на мене. Не знам ни колико пута ме само /Вукота/ Говедарица позвао да поднесем оставку из само њему знаних разлога. Те захтјеве смо чули из опозиционих кругова и у Народној скупштини и ко зна гдје све. Увијек сам говорио да је моја оставка најмањи проблем, она је на располагању онима којима су ми повјерили мандат и дали могућност да будем министар унутрашњих послова. Оног тренутка када они увиде да не радим свој посао у интересу Републике или да то лоше радим, увијек могу да ме позову да поднесем оставку и ја ћу то одмах урадити. То свакао не могу радити људи попут Говедарице, Мектића или неких других који сваких 10 до 15 дана позивају на неку оставку", нагласио је Лукач.

Наводећи да опозиција, вјероватно, и у њему лично види препреку за остваривање неких својих циљева, Лукач је у интервјуу Срни рекао да у прилог томе говоре и нека дешавања уназад пар година, попут покушаја прављења митинга и протеста у Српској за које је МУП имао информације да ће прерасти у нешто сасвим друго што су они намјеравали да учине а то је заузимање и рушење институција.

"МУП је те њихове намјере озбиљно схватио и сви су били упозорени и појединачно и организовано да ће полиција спријечити сваки покушај угрожавања грађана Републике Српске, рушења институција или паљења по граду као што се дешавало у ФБиХ. То никоме нити је било нити ће бити дозвољено, јер ће МУП и полиција спријечити сваки вид насилничког понашања, покушај преврата или узимања власти наводним дешавањем народа", нагласио је Лукач.

Те њихове идеје тада су, каже министар Лукач, пале у воду, јер су вјероватно схватили да у МУП-у Српске имају велику препреку за провођење таквог сценарија и од тада се нису ни усудили да понове нешто слично, јер знају да им то не би прошло.

"Сада иду избори и имају могућност да на демократски начин промијене власт у Републици Српској, само што прије тога треба да убиједе народ да су они боља опција. Међутим, увјерен сам да ћемо веома брзо видјети епилог онога што су они радили четири године у Сарајеву и какви су били резултати њихове поданичке политике која је нанијела много штете Републици Српској и то не само у финансијском смислу, јер су заустављали многе аранжмане који су требали да буду од користи Српској и њеним грађанима.

Захваљујући њима из Савеза за промјене, ти аранжмани су опструисани и заустављани, а грађани Српске су због тога трпјели велику штету. Њима је само био циљ да покажу да власт не функционише, мислећи да ће, ако та средства не дођу у Српску, власт једноставно да се распадне, да неће моћи да издржи финансијске ударе", рекао је Лукач.

Чињеница јесте да да је било поприлично тешко вријеме у одржавању фискалног система у Српској, било је мањка новца у више сегмената, али је, каже Лукач, Влада Српске све то успјешно превазишла, пропале су све њихове приче да ће Република Српска да банкротира, да неће бити исплаћиване пензије, плате, да нећемо моћи да сервисирамо дугове што се показало апсолутно нетачним.

"Данас можемо да видимо да све иде набоље, да Влада никоме није остала дужна, редовно сервисирамо своје обавезе, плате и пензије се повећавају, тако да је то пропала прича на којој не могу да афирмишу своју предизборну платфрому за кампању, како су били планирали", оцијенио је Лукач.

Друга ствар која је, такође, пропала а коју је Савез за промјене имао намјеру да користи у својој предизборној кампањи, истакао је Лукач, јесте прича о великом криминалу у Републици Српској у којој су прозивали и појединце у самом врху власти.

"Од стотине наводних афера о којима су они причали није процесуирана ниједна, нису чак подигнуте ни оптужнице а камоли да су донесене неке правоснажне пресуде. Били су четири године власт на нивоу БиХ и могли су то да проведу кроз полицијске агенције, као и кроз Суд и Тужилаштво БиХ које они контролишу. Али, ипак, у тим институцијама има људи који су професионалци, који не могу да покрену кривичне пројаве ни против институција нити против појединица јер није било доказа и нико није процесуиран", подсјетио је Лукач.

ОДРЖАВАЊЕ СКУПОВА ГРУПЕ "ПРАВДА ЗА ДАВИДА" СА ПОЛИТИЧКОМ КОНОТАЦИЈОМ У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ НЕЋЕ БИТИ ОДОБРЕНО

На питање да прокоментарише свакодневна окупљања групе "Правда за Давида" на Тргу Крајине у Бањалуци, Лукач је рекао да апсолутно нема ништа против да та група на миран и достојанствен начин, као што су то до сада радили, покуша да дође до истине о страдању покојног Давида Драгичевића.

"Полиција ниједног тренутка није спријечила да се окупе, без обзира што немају одборење за одржавање тих скупова, нити да искажу своје ставове иако су неки од њих у одређеним тренуцима знали да поприме тонове који нису баш најљепши за уво с обзиром да су садржавали пријетње и тврдње које нису и не могу бити поткријепљене доказима и аргументима. Њихово је право да на миран и достојанствен начин изразе своја мишљења, а полиција је свако вече на Тргу, обезбјеђује тај скуп да не би управо они као група имали проблема са неким од грађана који се не слажу са тим њиховим ставовима", рекао је Лукач.

Он сматра да група "Правда за Давида" треба да задржи достојанствен правац дјеловања док се не дође до пуне истине и не утврди шта се стварно десило са покојним Давидом, те док Тужилаштво на крају не изађе са доказима и аргументима који једино могу да буду вјеродостојни и истинити.

"Мени је драго што су дошли адвокати који могу да помогну и породици и групи али и свима нама да се дође до истине. Ријеч је о адвокатима који имају велико искуство и надам се да ће они стварно да помогну. Већ смо од неких од њих чули изјаве да не желе да се политика укључи у овај случај, јер би они напустили тај предмет уколико се буде политички дјеловало или злоупотријебила њихова имена, што сматрам апослутно исправним.

Видјели смо више пута до сада да су многи политичари, посебно из Савеза за промјене, лешинарили над овим несрећним случајем, покушавајући за себе да прибаве неке политичке поене и настојећи да то окрену у своју политичку корист – што је морбидно. То је невиђено до сада и јасно говори да поједини политичари немају скрупула и не презају ни од чега да би дошли на власт", истакао је Лукач.

Што се тиче групе "Правда за Давида", Лукач је навео да постоје најаве о одржавању неких скупова у предстојећем периоду који имају везе са политиком, али немају са тражењем истине у вези са покојним Давидом, што никако није добро.

"Такође, заказивање скупа који би требало да се одржи у вријеме предизборне кампање, а посебно у вријеме предизборне ћутње и помињање одређених датума је нешто што не може бити одобрено, јер то може само да изазове проблеме. Такви скупови могу бити само политички искориштени.

Зато треба пустити надлежне органе да заврше свој посао. Разговарали смо и са адвокатима, били су код мене и у Тужилаштву, све ће им бити омогућено, добиће све информације које их интересују само да се дође до потпуне истине и утврђивања шта се у суштини заиста десило. Све друго било би морбидна злоупотреба смрти младића у политичке сврхе", закључио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у интервјуу Срни.Оставите одговор