Лукач отворено пише Мектићу да неће бити друге полиције у Српској

Министарство унутрашњих послова Републике Српске неће дозволити распоређивање других полицијских снага на територији Републике Српске, без сагласности Владе Републике Српске.

петак, 17 августа, 2018 / 09:27

Покушаји распоређивања других полицијских снага на територији Републике Српске, који долазe од министра безбједности БиХ Драгана Мектића, унапријед су осуђени на пропаст, јер нису у складу са Уставом и законима Републике Српске, као и потписаним споразумима између Министарства унутрашњих послова Републике Српске и других полицијских агенција у БиХ.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске има потписан Споразум о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе са Граничном полицијом БиХ. Према Споразуму, тренутно је ангажовано 80 полицијских службеника МУП-а Републике Српске. У складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ, спремни смо да ангажујемо и додатне снаге Полиције Републике Српске на заштити границе.

Покушаји распоређивања других полицијских снага на територији Републике Српске, од стране министра Мектића, још је један од његових непромишљених захтјева са далекосежним посљедицама и представља преседан који су осмислили његови ментори из Сарајева, а који су њега задужили да све спроведе, с циљем урушавања надлежности МУП-а Републике Српске и територијалног интегритета Републике Српске.

У складу са Уставом Републике Српске и Законом о полицији и унутрашњим пословима, Полиција Републике Српске је надлежна за спровођење закона и одржавање безбједности на територији Републике Српске, а тако ће бити и у будућности.