Лукач: Очекујемо да ћемо се договорити, а за сада остајемо при своме

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач очекује да ће веома брзо бити пронађено рјешење како би полиција Српске наставила координацију и сарадњу са безбједносним структурама БиХ уз међусобно уважавање. Лукач је напоменуо да Полиција Српске има децидно наређење Владе у вези са активностима заштите институција Српске од претреса Агенције за истраге и заштиту БиХ […]

недеља, 13 децембра, 2015 / 18:08

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач очекује да ће веома брзо бити пронађено рјешење како би полиција Српске наставила координацију и сарадњу са безбједносним структурама БиХ уз међусобно уважавање.

Лукач је напоменуо да Полиција Српске има децидно наређење Владе у вези са активностима заштите институција Српске од претреса Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа).

“Полиција Српске спријечиће сваки претрес институција Републике Српске, што је потврдила и Народна скупштина. То је за нас обавеза и закон”, рекао је Лукач новинарима у Новом Граду.

Он се нада да се то ипак неће догодити у периоду док не буде пронађено рјешење, јер се не може све држати у пат-позицији.

“Свима нам је савршено јасно да на тај начин остављамо простор свим могућим криминалцима и криминалним организацијама да у БиХ ‘вршљају’ и раде шта хоће. То се ником не исплати и свима доноси велику штету”, рекао је Лукач.

Лукач је поновио да ће бити узвраћено сваком ко запуца на Полицију Српске јер она има своја овлаштења и ради у складу са законом, те да ће у сваком случају одговорити било да је ријеч о криминалцима или неком другом ко напада полицију.0 КОМЕНТАРА

 1. BPC (13.12.2015 – 20:11:42) је одлично приметио сличности са догађајима из 1997/98,године, није то само државни удар и преврат који је спроведен у Српској уз помоћ тенкова СФОР-а и подршку НАТО-а, већ и у истој кухињи режиран раније сукоб полиције Српске и ВРС почетком 1997.године. Пуком срећом тада је прошло без крвопролића, али је и Српска од 1998-е заробљена држава.
  Добро, и у таквим околностима ваља живети, деловати, гледати добробит и Српској и народу.
  Сада имамо сличан сценарио, могуће у истој кухињи пројектован. Зато, ваља бити опрезан, превазићи ову ситуацију, избећи даљњу ескалацију кризе, покушати смирити страсти.
  Од неког сукоба, Срби би имали штете, ако би дошло до неког инциндента Срби би најебали (пре свега они оперативци СИПА-е које би послали на најебу), зато немиле догађаје ваља по сваку цену избећи.
  Да ли ће тужилаштво БиХ истрајавати на селективном приступу, и само против Срба подизати оптужнице, тешко можемо утицати, наравно ваља се борити, вршити притисак, али тешко ће то ићи.

  И сви који су крадуцкали и крали, па били и у структурама власти, треба да буду предметом истраге тужилаштава (иако је тужилаштву и суду БиХ ништа не верујем), МУП Српске треба и да сарађује. И овде се треба постићи договор, сарадња мора постојати, посебно МУП-а Српске и СИПА-е,
  Ако суду или тужилаштву БиХ треба нека документација, из ратног или поратног периода, нека доставе захтеве, полицији, општинама, и добиће је, ту нема разлога опструкцији, али је и недопустиво, и не сме се допустити да нека СИПА врши претрес просторија институција (општине, станица полиције) у Српској. Ту се морају јасно поставити правила игре. Срби, памет у главу.

 2. Замишљам ситуацију.
  Рецимо договор да СИПА уопште не улази у Реублику Српску, договор по коме Суд БиХ шаље налог полицији Републике Српске да ухапси и испоручи на граници са Федерацијом неке за које имају доказе за криминал и корупцију.