Лукач: Нису дали да ми обезбјеђујемо делегације, погођен је и Пахор

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је Срни да припадници овог министарства нису били у могућности да директно обезбиједе премијера Србије Александра Вучића у мезарју у Поточарима гдје је нападнут, јер то није дозволила Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, која је надлежна за унутрашње обезбјеђење тог простора. “Нису дозволили да наши људи […]

субота, 11 јула, 2015 / 15:24

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је Срни да припадници овог министарства нису били у могућности да директно обезбиједе премијера Србије Александра Вучића у мезарју у Поточарима гдје је нападнут, јер то није дозволила Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, која је надлежна за унутрашње обезбјеђење тог простора.

“Нису дозволили да наши људи уђу унутра директно уз премијера Србије Александра Вучића, иако су знали да је он личност која на првом мјесту може бити угрожена у таквој маси”, рекао је Лукач.

Он је додао да ће се о евентуалној одговорности Дирекције моћи говорити након анализа овог догађаја, да не зна да ли су имали информације о могућем нападу на Вучића, али да од њега такве информације нису тражили.

“Није ми познато да ли су се обраћали неким другим линијама. Информације које смо ми имали прослијеђивали смо свима којима смо сматрали да је потребно да буду прослијеђене. Ако је нека личност из свих ових делегација које су данас биле присутне у Поточарима могла бити угрожена, онда је то премијер Србије Вучић и сви су то знали”, рекао је Лукач.

Он је истакао да је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ требало да одреди већи број својих људи уз лично обезбјеђење премијера Србије, ако то већ нису дозволили припадницима МУП-а Српске.

Лукач је рекао да је МУП Српске, имајући информације да би Вучић могао бити нападнут, један број полицајаца из Специјалне полиције “убацио” у цивилу у масу.

Он је навео да се напад догодио након полагања цвијећа, те да је већа група из масе која је присуствовала комеморацији, узвикујући “Алаху екбер”, гађала камењем Вучића, покушавајући да приђу ближе да би га и физички угрозила.

“Многи су кренули директно према њему физички да га нападну, међутим, реаговали су наши полицајци из Специјалне јединице, који су успјели да га извуку до возила и уз пратњу је пропраћен до граничног прелаза Скелани, гдје је прешао у Србију”, навео је Лукач.

Он је додао да је са мјеста комеморације полиција Српске извукла и предсједника Словеније Борута Пахора којег је, такође, погодило камење и који је био физички угрожен.

“Ово није требало да се деси, веома је непримјерено, међутим, поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић је добро одреаговао, обратио се и позвао на смиривање ситуације, убрзо је кренуо са молитвом, тако да се ситуација смирила”, рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је да за сада нема информацију да је неко од нападача ухапшен, те поновио да мезарје обезбјеђује Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ.

Стефановић: Покушај атентата – пропусти безбједносних служби БиХ

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је да је на премијера Србије Александра Вучића данас у Поточарима покушан атентатат и да дио одговорности за то сносе безбједносне службе БиХ.

Он је оцијенио да се у Поточарима десио скандалозан чин који тражи широку и јасну осуду.

Стефановић је рекао за “Пинк” да ће се Вучић обратити јавности након сједнице Владе која је заказана за 15.00 часова.