Лука Шамац: Министар задовољан прометом

Министар саобраћаја и веза Републике Српске /РС/ Недељко Чубриловић посјетио је данас „Луку“ Шамац, гдје је у разговору са руководством предузећа изразио задовољство овогодишњим оствареним претоваром робе. "Ово је наша једина лука и радује ме чињеница да претовар овдје расте, али не достиже још оне најбоље године као што је 2008. година, када је остварен […]

недеља, септембар 18, 2011 / 20:01

Министар саобраћаја и веза Републике Српске /РС/ Недељко Чубриловић посјетио је данас „Луку“ Шамац, гдје је у разговору са руководством предузећа изразио задовољство овогодишњим оствареним претоваром робе.

"Ово је наша једина лука и радује ме чињеница да претовар овдје расте, али не достиже још оне најбоље године као што је 2008. година, када је остварен претовар од 92.000 тона робе. Међутим, у односу на прошлу ове године је повећан обим посла и то је добро", рекао је Чубриловић новинарима.

Министар Чубриловић је рекао да га је руководство "Луке" обавијестило да је приватизација овог предузећа била добра и да су испоштоване уговорене обавезе.

"Према мишљењу локалне заједнице, има проблема који се рјешавају у ходу и надам се да ће у наредном периоду и то бити завршено. Лука је оспособљена и за ноћни рад и планира да своје капацитете прошири, по рјешавању неких судских спорова", рекао је Чубриловић.

Он је додао да је ријека Сава богатство дуго 204 километра, коју треба оспособити на добробит привреде РС и БиХ.

"Очекујемо од Свјетске банке да у 2013. години почне једна већа инвестиција. Око 48 милиона евра је предвиђено за све земље, а 18 милиона за БиХ, односно РС. Надамо се да ће та средства, уколико буду правилно искориштена, већи дио ријеке Саве оспособити на добробит привреде РС и БиХ", рекао је Чубриловић, који је посјетио "Луку" у друштву начелника општине Шамац Саве Минића.

Минић је изразио задовољство овом најавом министра, истакавши да би, имајући у виду сам стартешки положај "Луке" и њене капацитете, то за локалну заједницу био један велики корак и помак.

Он је оцијенио да обавезе из приватизационог уговора "Луке" нису у потпуности испоштоване, поготово у дијелу који се односи на запошљавање радника и улагање у инфраструктуру, те изразио наду да ће заједничким радом локална заједница и "Лука" достићи ниво препознатљивости по добром раду и организацији.

Минић је рекао је у току реализација продаје предузећа "Хранапродукт" из Шамца, које је повезано индустријским колосјеком са "Луком", те додао да ће општина максимално уредити нека питања која су се односила на ноћни претовар и кориштење тог индустријског колосјека.

"Све инфраструктурне капацитете на шамачком подручју максимално ћемо искористити, али тражимо од Владе РС и већинских власника да се испоштују одредбе уговора о приватизацији. Општина Шамац ће максимално стајати на располагању", нагласио је Минић.

Директор "Луке" Никола Бајић потврдио је да предузеће од приватизације броји 16 радника, а да је према уговору требало да запосли 20 радника, те додаје да је тај број довољан и да су обавезе између Агенције за приватизацију и већинског власника испуњени.

"Управа ‘Луке’ са већинским власником купила је дизалицу од 150 тона која задовољава све робе које улазе, а купљена је и дизалица од 35 тона која је покретна и незамјењива око утовара и истовара", рекао је Бајић.

Он је додао да је за ову годину планирано 150.000 тона претовара, али да све зависи од фабрике "Унис" Дервента.

"Да није њих ‘Лука’ не би могла да живи. Планирамо да запослимо још радника, али послије инвестиција. Направићемо овдје сервис који ће бити јединствен за овај дио југоисточне Европе", рекао је Бајић и додао да ће тада бити запослено 89 радника, који ће радити у двије смјене. /крај/сп/сак/фотоОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *