Лука Караџић: Радовану Шешељ неће недостајати

"Правда у Хагу веома је селективна и подложна утицају”, сматра Лука Караџић чији је брат Радован, бивши предсједник Републике Српске, осуђен на 40 година робије, док је само неколико дана касније лидер радикала Војислав Шешељ ослобођен свих оптужби! Иако су се јуче у јавности појавиле спекулације да је Шешељ постигао некакав договор са Трибуналом, брат […]

петак, 1 априла, 2016 / 10:09

"Правда у Хагу веома је селективна и подложна утицају”, сматра Лука Караџић чији је брат Радован, бивши предсједник Републике Српске, осуђен на 40 година робије, док је само неколико дана касније лидер радикала Војислав Шешељ ослобођен свих оптужби!

Иако су се јуче у јавности појавиле спекулације да је Шешељ постигао некакав договор са Трибуналом, брат бившег предсједника РС није желио да потврди ове приче.

” Задовољан сам што је један Србин ослобођен. По мом мишљењу није требало тамо ни да буде. Интересантна је ствар издвојено мишљене судије Латанци, која је сматрала да је крив по готово свим тачкама. Та госпођа је била и у вијећу Радовану, па видите како је мој брат прошао. Правда у Хагу је веома селективна и подложна утицају. Не треба бити пуно паметан и видјети да су готово само Срби осуђивани, а сви други добијали ослобађајуће пресуде. Сигуран сам да Радовану неће недостајати Шешељ да му прави друштво у Хагу, само нека је жив и здрав, и нека побиједи рак”, изјавио је Караџић за „Ало!“, чим је чуо пресуду Шешељу.

Код Колинде у посјету

Коментаришући могуће реакције на изрицање ослобађајуће пресуде у региону, Шешељ је навео да очекује да га хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић позове у званичну посјету. “Имам нека обећања да испуним”, поручио је Шешељ.

Хашки трибунал потпуно је ослободио лидера Српске радикалне странке оптужби за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-1993! Лидера радикала, вијест о ослобађајућој пресуди затекла је док је у странци „обављао неке важне послове“, а на питање да ли је срећан је кратко прокоментарисао да му је „свеједно“.

Вијеће председавајућег француског судије Жана-Клода Антонетија утврдило је већином гласова, уз противљење судије Флавије Латанци из Италије, да Шешељ „није крив“ ни по једној тачки оптужнице. Пресудом је утврђено да су почињени неки од злочина из оптужнице и да су добровољци СРС-а били умијешани у њих, али не по Шешељевом наређењу и одобрењу.

“Није постојало подстицање на ратне злочине, чак и ако се у обзир узму најжешћи говори Шешеља “, рекао је судија Антонети, наглашавајући да тужиоци „нису доказали да је постојала узрочно-посљедична веза између Шешељевих говора и злочина“.