Лоше вијести из служби за запошљавање БиХ

У заводима и службама за запошљавање у БиХ евидентирано је 529 989 незапослених, док је у току девет мјесеци ове године без посла остало 66 429 радника, подаци су Агенције за рад и запошљавање БиХ. У Федерацији БиХ (ФБиХ) због престанка радног односа пријављено је 35 232 радника, у Републици Српској 30 370, а у […]

недеља, 20 новембра, 2011 / 11:36

У заводима и службама за запошљавање у БиХ евидентирано је 529 989 незапослених, док је у току девет мјесеци ове године без посла остало 66 429 радника, подаци су Агенције за рад и запошљавање БиХ.

У Федерацији БиХ (ФБиХ) због престанка радног односа пријављено је 35 232 радника, у Републици Српској 30 370, а у Брчко дистрикту 827 радника.

"У питању је стечај, отказ, смањивање броја радника, престанак уговора о раду на одређено вријеме и прекид радног односа на захтјев радника", рекао је за "Дневни аваз" стручни сарадник за односе с јавношћу у Агенцији за рад и запошљавање Борис Пупић.

Према његовим ријечима, рад на црно је велики проблем, а званични овогодишњи показатељи говоре да је БиХ имала стопу незапослености од 44 одсто, јавио је портал "Вијести.ба".

"Према процјенама Савеза синдиката РС из септембра 2011. године, у овом ентитету на црно ради више од 80 000, а отприлике исте процјене се вежу и за ФБиХ. Према процјенама ентитетских завода за запошљавање, нешто мање од 40 одсто особа воде се на евиденцијама служби и завода за запошљавање, а ангажовано је на црном тржишту рада", појашњава Пупић.

Он је истакао да је за поправак ситуације на тржишту рада, прије свега, потребна политичка стабилност како би привукли више страних инвестиција.

"Уз то, потребно је либерализовати и поједноставити прописе отварања нових предузећа, скратити рокове за добијање одобрења за покретање послова и на тај начин покушати привући свјеж капитал. Потребно је елиминисати црно тржиште рада. Ригорозније и непрестане контроле тржишта рада довеле би до већег броја пријављених радника, а самим тим и до бољег пуњења буџета и могућности покретања нових пројеката", сматра Пупић.

Он истиче да се и даље у БиХ најлакше запошљавају високообразовани људи, а да БиХ, према европским критеријумима, још има дефицит високообразованих кадрова.