Лондон: Корејка испала јер се заглавио сат

У животу једне од најбољих такмичарки у мачевању, Шин а Лам из Кореје, ријечи "вријеме као да стоји” од сада имају ново значење. И не чуди: због поквареног сата, који се заглавио на секунд је до краја меча, изгубила је олимпијско полуфинале. Њен дуел са Бритом Хајдерман из Њемачке оправдао је епитет дербија, јер се […]

уторак, 31 јула, 2012 / 09:09

У животу једне од најбољих такмичарки у мачевању, Шин а Лам из Кореје, ријечи "вријеме као да стоји” од сада имају ново значење. И не чуди: због поквареног сата, који се заглавио на секунд је до краја меча, изгубила је олимпијско полуфинале.

Њен дуел са Бритом Хајдерман из Њемачке оправдао је епитет дербија, јер се у завршницу ушло неријешеним резултатом, 5:5. Тај продужетак, међутим, није био као било који други.

Званични часовник показао је да је до краја дуела остао само још један секунд. Хајдерман је пробала да поентира, но није успјела. Такмичарке су заузеле став поново, још један покушај Њемице и још један неуспјех. А вријеме стоји. И даље – секунд до краја. Трећи налет, поен, побједа Хајдерманове.

Корејка је остала у чуду. Секунд који траје као вјечност?! Њен тренер је бјеснио на судије, тражио је преиспитивање те одлуке, а онда је почела права вјечност за све у лондонској дворани.

Правила су била јасна: за улагање жалбе потребно је платити таксу. А до завршетка жалбеног поступка – такмичарка је дужна да остане на борилишту.

И тако су не само секунди, већ минути пролазили, а Шин а Лам је сједила на мјесту на коме је мислила да ће проћи у финале. Послије више од пола сата, званичници су донијели одлуку: шта год да је било у реду са сатом, тек када он покаже да времена више нема борби је крај. Њемици је додијељена побједа, а Шин а Лам је сједила и плакала. И плакала.

Рекли су јој да мора да се прибере јер треба да мачује за бронзу. Идеално додавање соли на рану. Нити је заслужила да остане без финала, нити је стигла да дође себи. Борбу за треће мјесто завршила је поразом од Кинескиње Сун Јујие са 15:11. Уопште јој није било за утјеху што је Њемица Хајдеман доживјела пораз у финалу, 9:8 од Украјинке Јане Шемјакине. То финале се, за Шин а Лам није ни одиграло. Остала је заробљена у оном секунду.