Локомотива се враћа у руски хокеј

У руски хокеј се враћа јарославски клуб Локомотива. Послије септембарске авионске несреће у којој су погинули сви хокејаши првог тима, препорођени тим играће свој први меч у Вишој хокејашкој лиги. У Јарослављу се очекује велико интересовање публике. Све карте за арену са 9000 места су распродате. Одлука да ће јарославска Локомотива бити препорођена у знак […]

уторак, децембар 13, 2011 / 11:06

У руски хокеј се враћа јарославски клуб Локомотива. Послије септембарске авионске несреће у којој су погинули сви хокејаши првог тима, препорођени тим играће свој први меч у Вишој хокејашкој лиги. У Јарослављу се очекује велико интересовање публике. Све карте за арену са 9000 места су распродате.

Одлука да ће јарославска Локомотива бити препорођена у знак сјећања на погинуле играче, ради навијача и читавог руског хокеја била је донијета одмах послије несреће. Тада су многе звијезде хокеја изразиле жељу да наступају за клуб. Руководство КХЛ било је спремно да иде на уступке: да одложи почетак првенства, да допусти јарославском клубу да се укључи у игру за два-три мјесеца, кад тим буде спреман. Али руководство Локомотиве је донело једину правилну одлуку – да пропусти сезону у КХЛ и да направи тим који би прихватили и заволели навијачи у Јарослављу.

Окосницу препорођене Локомотиве чине васпитаници јарославске хокејашке школе, још 10 играча су представници других руских тимова. Просјечна старост играча је 19 година. А најстарији нема ни 22.

Ова сезону клуб ће играти у Вишој хокејашкој лиги, то је друга дивизија. За прву утакмицу против Нефтехимика из Алметјевска карте за ледену халу са 9000 мјеста биле су продате за 4 сата. За град овај меч је прави догађај, говори хокејашки аналитичар тима Спорт-Експрес Михаил Зислис.

Нова Локомотива ће у актуалној сезони играти 22 утакмице – по једну са сваким тимом Више хокејашке лиге. На основу резултата биће одабрани учесници за серију плеј-офа. Клуб је одустао од гарантованог мјеста у плеј-офу, као и од резервисаног мјеста у финалној серији КХЛ у наредној сезони. Руководство клуба то коментарише на сљедећи начин: “Не желимо да нам то мјесто поклоне. Желимо да га заслужимо“.

“За сада је прерано да се говори о неким резултатима, вријеме ће показати“, истиче прес-аташе хокејашког клуба Локомотива Владимир Малков.

“Сада просто провјеравамо младе играче, основну окосницу оних момака који ће ступити у КХЛ наредне сезоне, основни састав ће се очигледно формирати на љето. Наравно, ниво претходног тима био је врло висок. Неће бити лако достићи га. То можда није посао за једну сезону. Али томе треба тежити чак у знак сјећања на момке који су погинули, ми морамо да играмо, морамо да усавршавамо своје мајсторство, и морамо да држимо на нивоу своју игру. Наравно, послије свега што се десило, момцима који су дошли овдје тешко је да уђу у исту свлачионицу. Сами схватате да је то тешко психолошки. Хајде да им пожелимо срећу, да навијамо за њих, да их подржимо.“

Руководство је увјерено да ће се наредне године тим вратити у КХЛ и да ће се борити за титулу. Јарославци су сваке године били међу фаворитима шампионата, а 2010. године су дошли до полуфинала такмичења, прошле сезоне су освојили бронзане медаље. Локомотива је тим који поставља себи само максималне циљеве. Тако је било раније, тако ће бити и надаље, увјерава клуб.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *