Локално: СНС узела Шабац из руку аутошовиниста. Чајетина једина општина у којој напредњаци губе

У Србији су упоредо са парламентарним одржани редовни избори за одборнике општинских скупштина. Изузетак су општине у којима одборницима није истекао мандат, због ранијег одржавања локалних избора, те скупштина града Београда.

понедељак, 22 јуна, 2020 / 14:13

Занимљиви су били избори у Шапцу, у коме је владала коалиција опозиционих странака, које су у том граду направиле изузетак од бојкота избора.

Шабац је постао енклава либерашких и аутошовинистичких структура, до мјере да је новцем из градског буџета финансирано поновно штампање опскурне књиге Философија паланке, аутора Радомира Константиновића.

СНС је прогласила побједу у Шапцу, а на градским улицама је започело славље. Тамошњи одбор СНС тврди да је њихова листа у Шапцу освојила више од 30.000 гласова и да ће у локалном парламенту имати 38 од 69 одборника.

Актуелни градоначелник Шапца и носилац листе „Шабац је наш“ Небојша Зеленовић рекао је да су на свим бирачким местима уочене неправилности и да је све спорно, а највише гласови које је освојила Српска напредна странка. Најавио је да ће тражити понављање избора на свим бирачким мјестима.

Чајетина као Астериксово село

Једна од ријетких општина у којој власт није освојио СНС је Чајетина на Златибору. Милан Стаматовић, некада члан ДСС а данас предсједник Здраве Србије, по пети пут у низу биће начелник.

Стаматовић каже да је коалиција његове странке са ДСС и ПУПС, на основу прелиминарних резултата са свих 30 бирачкх места, освојила 61 одсто бирачког тијела.

Одзив у тој општини, у којој 12.921 грађанин има право гласа, био је 66 одсто. Стаматовић је казао да је коалиција око напредњака добила 26, СПС пет, а коалиција око ПОКС-а четири одсто бирачког тела.

Стаматовић је на парламентарне изборе изашао у коалицији са Бољом Србијом, коју предводи начелник општине Топола. освојили су мање од 1 одсто, а остаје жал што нису наступили у коалицији са покретом који је направио ДСС, јер би њихов збир гласова вјероватно био довољан за цензус.

СНС побиједио у општинама „пристојног Београда“

Незванични подаци кажу да је излазност у главном граду била значајно нижа у односу на цјелокупну излазност у земљи – око 35 процената. За разлику од претходне године, када је СНС био на другом месту по освојеним гласовима на општинама Стари град, Врачар и Нови Београд, овога пута били су убједљиви са више од 45 одсто освојених гласова.

До јуче опозициони Стари град (коалиција отпадника од ДС и Радикала) гласао је у већини за СНС, односно 44 одсто, док је коалиција око уједињене опозиције добила 16 одсто гласова. СПС је овде освојио 10 одсто.

Коалиција окупљена око лидера Социјалдемократске странке, Нове странке и Покрета слободних грађана једино је на Врачару освојила 10,49 одсто гласова.

Листа Српске напредне странке освојила је 33 од укупно 63 одборничка мандата у Скупштини општине Врачар, показују подаци Општинског одбора СНС у тој београдској општини.

До касних јутарњих сати гласови су се пребројавали у Новом Београду, гдје се за водећу позицију боре СНС и Шапићев СПАС.1 КОМЕНТАР

  1. Srbija nikada nije imala demokratski kapacitet.
    Uvijek je težila trulom nacizmu i komunizmu. Demokratske vlade bile su obmana i pokušaj da se od Srbije napravi normalna zemlja. Na kraju su odustali i u laboratoriji BND izmislili „Naprednjake“ koji su konačno uspjeli praktično dokazati da je Srbija najveća ludnica na Balkanu i da ima jednoumni nacističko-radikalno- komunistički parlament.
    Nek je Bog u pomoći svim normalnim ljudima u Srbiji ali i nama u Republici Srpskoj dok i nas ne poklopi nacizam u ime njegove djece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *