Локални избори у Црној Гори: Историјска побједа у Будви и Тивту

Уз парламентарне, у Црној Гори су одржани и локални избори у пет општина: Будви, Котору, Тивту, Андријевици и Гусињу.

понедељак, 31 августа, 2020 / 19:46

По први пут у након 24 године опозиција је успјела побиједити у Тивту, док је побједа у Будви историјска по убједљивости.

Након покушаја да куповином одборника преузму власт у Будви, на ДПС се сручио "гнијев народа". Листа коју предводи начелник Марко Бато Царевић освојила је 40 одсто гласова, што доноси 15 мандата. ДПС ће имати 11, Демократе 6, а УРА једног одборника. Према ријечима побједника, добили су највише гласова и у мјесним заједницама у којима никад раније нису побјеђивали, попут МЗ Свети Стефан.

-Можемо слободно рећи да смо разбили ДПС. Кад је режим напао цркву, знали смо да ћемо побједити – рекао је синоћ носилац листе За бољу Будву Марко Бато Царевић.

У Тивту је тријумфовала грађанска листа Народ Побјеђује (коалиција опозиционих странака) за коју је гласало 38,25% Тивћана, чиме је она освојила 13 мандата. ДПС је освојио 11 мандата, по два одборника ће имати СД грађанска листа Бокешки Форум и Хрватска грађанска иницијатива . Са по једним освојеним мандатом у СО ушли су и СДП и грађанска листа Горан Божовић. Према првим информацијама, три грађанске листе које имају 16 одборника, требаће договор са одборником СДП.

У Котору је највише гласова освојио ДПС и имаће 11 мандата, док се очекује да ће власт формирати Демократе (9), ДФ (8), УРА и Социјалисти (фракција СНП) који имају по једног одборника. То је укупно 19 од 33 одборника.

На локалним изборима у Гусињу, листа ДПС-а освојила је највише гласова, али ће морати да формира коалицију са мањим партнерима, а у скупштину су ушли СД, албанска и бошњачка странка.

Према неким информацијама, иако је ДПС у Андријевици освојио скоро половину гласова, коалиција За будућност Андријевице и Мир је наша нација освојили су 13 и 3 одборника, што је натполовична већина у скупштини која има 31 мјесто, али треба сачекати коначну потврду ове информације.