Локални избори у БиХ 2016. године коштаће око осам милиона КМ

Локални избори 2016. године у Босни и Херцеговини који ће се одржати прве недјеље у октобру коштат ће око осам милиона КМ, потврдили су за Анадолију у Централној изборној комисији Босне и Херцеговине. Половина средстава од око четири милиона КМ осигураће се из буџета институција Босне и Херцеговине за активности које проводи Централна изборна комисија […]

четвртак, 7 јануара, 2016 / 14:30

Локални избори 2016. године у Босни и Херцеговини који ће се одржати прве недјеље у октобру коштат ће око осам милиона КМ, потврдили су за Анадолију у Централној изборној комисији Босне и Херцеговине.

Половина средстава од око четири милиона КМ осигураће се из буџета институција Босне и Херцеговине за активности које проводи Централна изборна комисија Босне и Херцеговине као што је штампање гласачких листића, док ће другу половину од око четри милиона КМ осигурати општине у Босни и Херцеговини, те Скупштина Брчко дистрикта из својих буџета за финансирање бирачких одбора и друге активности локалних изборних комисија.

Најскупљи локални избори према статистичким подацима који се воде од општих 2002. године у Босни и Херцеговини били су посљедњи 2012. године за које је потрошено око 12 милиона КМ. Локални избори 2008. коштали су 11.039.096 КМ, а они 2004. године 7.264.671 КМ.

На локалним изборима у Босни и Херцеговини 2016. године иначе, бираће се девет градоначелника и 132 начелника општина.

Бираће се 74 општинска вијећа у Федерацији БиХ, те 58 скупштине општина у Републици Српској. Треба бити изабрано укупно 140 начелника и градоначелника градова и општина у БиХ и то њих 78 у Федерацији БиХ и 62 у Републици Српској.

На локалним изборима у Босни и Херцеговини 2016. године бираће се и Скупштина Брчко дистрикта БиХ, Скупштина Града Бањелуке и градоначелник Града Бање Луке, те скупштине градова Приједор, Бијељина, Добој и Требиње као и градска вијећа Бихаћа, Тузле, Зенице и Широког Бријега.