Љубопитљиви мигрант из Доње Маоче, снимљен у Сирији

Емир Ћелам, за којим је Интерпол расписао црвену потјерницу због повезаности са тероризмом и терористичком организацијом "Исламска држава", препознат је на видео-снимку клања 18 пилота Сиријске војске објављеном на интернет адреси "Исис стади груп", сазнаје Срна од саговорника који је близак обавјештајно-безбједносним структурама.

четвртак, 26 јула, 2018 / 15:40

Срна је и у посједу фотографије Ћелама која није објављена на Интерполовој потјерници.

"Ћелам је син Хусеина и рођен је 29. јуна 1984. године у Градишци. Раније је имао пријављено пребивалиште у Козарској Дубици, у Улици војводе Степе Степановића број три, а касније у вехабијској заједници Горња Маоча бб, општина Сребреник", рекао је Срнин саговорник.

Саговорник је навео да је Ћелам отпутовао у Сирију са Харизом Мешановићем 22. децембра 2013. године и да је препознат на видео-снимку клања 18 пилота Сиријске војске објављеном на интернет адреси isisstydygroup.com/?p=2799, која је угашена.

Мешановић је рођен 4. јануара 1967. године у Калесији. Пребивалиште је пријавио у Калесији на адреси Петровице Горње бб.

Био је је настањен и у Горњој Маочи.

Са Ћеламом је у Сирију отишао преко граничног прелаза Орашје 22. децебмра 2013. године, гдје су се придружили терористичкој организацији "Исламска држава".

Касније му се у Сирији придружила и супруга Суада Мешановић са синовима Адемом, Мехом и Омером који су авионом из Сарајева отпутовали 4. септембра 2014. године.

До сада су расписане 22 потјернице за држављанима БиХ које Интерпол тражи због повезаности с тероризмом и припадности терористичкој организацији "Исламска држава".

Прије три мјесеца објављен је списак 76 држављана БиХ који су као припадници терористичких организација погинули у Сирији и Ираку.

Потјернице су расписане само за неколицином терориста држављана БиХ на страним ратиштима иако их, према прошлогодишњим подацима Министарства безбједности БиХ, има 115.

Прошле године шесторка коју је Суд БиХ осудио за тероризам, дуго је била у бијегу јер им тај суд након изрицања казни није одредио мјеру притвора.

Америчка Централна обавјештајна агенција /ЦИА/ је 2014. године објавила да се 350 држављана БиХ бори у редовима такозване "Исламске државе".

У извјештају Европола "Стање и трендови тероризма у ЕУ" за 2017. годину наведено је да је више од 800 бораца из земаља западног Балкана отпутовало у Сирију да учествују у оружаном конфликту.