Љубљана: Руски центар науке и културе

ЉУБЉАНА – Становници Словеније сада могу боље да упознају Русију, пошто је јуче у Љубљани званично отворен Руски центар науке и културе. У церемонији отварања Руског центра науке и културе учествовао је и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, преноси Радио "Глас Русије". "Велики потенцијал за развој хуманитарне сарадње видимо у иницијативи да се у […]

петак, 22 априла, 2011 / 08:05

ЉУБЉАНА – Становници Словеније сада могу боље да упознају Русију, пошто је јуче у Љубљани званично отворен Руски центар науке и културе.

У церемонији отварања Руског центра науке и културе учествовао је и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, преноси Радио "Глас Русије".

"Велики потенцијал за развој хуманитарне сарадње видимо у иницијативи да се у Русији и Словенији отворе центри за науку и културу", изјавио је раније премијер Русије Владимир Путин.

Он је након потписивања међувладиног споразума о отварању Руског центра за науку и културу изразио наду да ће тзв. Руски дом у Љубљани постати центар пажње за све који се занимају за историју Русије, њену умјетност и научна достигнућа.

Руски центар смјештен је у самом срцу Љубљане – на Ратушном тргу. У стару вилу у готском стилу са кулама и пространом терасом на крову, са које се отвара величанствени поглед на град, воле да долазе Словенци, али и емгранти из Русије.

Осим љубљанског, у свијету је већ отворено 58 сличних руских центара за науку и културу, а њихов задатак је да обавјештавају странце о томе шта се дешава у Русији, како живе Руси, да се упознају са достигнућима науке и наравно са историјом и културом земље.

У љубљанском Руском центру биће приређени концерти, изложбе, тематске вечери и сличне манифестације, али ће бити омогућено и напредно учење руског језика, који је сада у Словенији врло популаран.Оставите одговор