Љубиша Петровић се сјетио Гурбета, Каравлаха и подјеле бесплатних садница

Поводом Свјетског дана Рома, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је грађанима ромске националности упутио честитку.

четвртак, 8 априла, 2021 / 13:02

Поводом Свјетског дана Рома, ромској заједници у Граду Бијељина упућујем срдачне честике и жеље да се на овај дан подсјетимо на важност очувања културног богатства и разноликости у Семберији, чему важан допринос дају ромска култура и традиција.

Дан Рома је и прилика да се подсјетимо да Град Бијељина чини велике напоре да суграђани ромске националности, поготово они социјално најугроженији, добију услове за живот какве имају и остали грађани и да се на што равноправнијим основама укључе у друштвени живот наше локалне заједнице. Вјерујемо да сви људи, без обзира на националност, заслужују исте могућности да се образују, привређују и, у цјелини, живе животом какав приличи савременом добу. Зато, у сарадњи са организацијама које окупљају или су посвећене унапређењу положаја Рома, локална управа годинама спроводи низ социјалних програма – од подршке образовању и запослењу до изградње стамбених јединица за социјално најугроженије ромске породице. Опредијељени смо да наставимо са таквом политиком, јер желимо да Семберија буде примјер толеранције, равноправности и солидарности.

Срећан Дан Рома!

ГРАДОНАЧЕЛНИК

Љубиша Петровић

Посади свој хлад: Подјела бесплатних садница у Бијељини

Захваљујући иницијативи која је покренута на друштвеним мрежама и одазивом великог броја наших суграђана, Град Бијељина се придружио акцији "Посади свој хлад" и овом приликом Вас обавјештавамо да ће јавна подјела садница бити организвана у Бијељини 9. априла 2021. године у 12 часова на Тргу. Саднице су обезбјеђене уз помоћ друштвено одговорних компанија које желе да озелене мјеста гдје живимо и којима је битно здравље грађана.

Претходно планирана акција волонтерског озелењавања и садње је одгођена због лоших временских услова.

Акценат ове активност је подјела садница бијелог јасена свим грађанима који дођу у горе поменутом термину. Зато посадите свој хлад и обезбиједите чист ваздух читавој заједници! Број садница је ограничен, једна особа може највише да добије једну садницу.

Свака садница садржи упутство за садњу, лого спонзора као и QR путем којег сваки власник саднице може да се региструје и да прати упутства за њен даљи развој. Друга страна везице је остављена за име особе које је посадила јасен и датум садње.

Пројекат "Посади свој хлад" је усаглашен са циљевима дефинисаним у претприступном Поглављу 27, као и у складу са циљевима свјетске акције "Trillion Trees” Свјетског економског форума (WEF) у Давосу, у којој је "Зелени развојни центар" партнер за одржива еколошка рјешења. Овај пројекат је усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција.