Љубић: Нема Савјета министара до јесени

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић рекао је да не вјерује да ће политичке странке на нивоу БиХ приближити ставове прије јесени како би била формирана парламентарна већина и изабран Савјет министара. Љубић је навео да није било формалних мултилатералних састанака који би се бавили формирањем Савјета министара, али је потврдио да је било билатералних и […]

понедељак, 25 јула, 2011 / 21:35

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић рекао је да не вјерује да ће политичке странке на нивоу БиХ приближити ставове прије јесени како би била формирана парламентарна већина и изабран Савјет министара.

Љубић је навео да није било формалних мултилатералних састанака који би се бавили формирањем Савјета министара, али је потврдио да је било билатералних и трилатералних.

Он је истакао да ниједна од странака неће подредити националну личној позицији неког кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ које припада ХДЗ-у БиХ.

Коментаришући могућност да потпредсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж буде кандидат за предсједавајућег Савјета министара, Љубић је рекао да "и Рагуж и још један број особа из оба ХДЗ-а има компетенције и прихватљивост да обављају ту функцију".

"Процеси су у току, а за нас је најважнија принципијелна позиција хрватског народа, што значи да легитимни представници Хрвата треба да добију три позиције у Савјету министара", рекао је Љубић новинарима у Мостару.

Рагуж је рекао да је свјестан да би његовом кандидатуром за предсједавајућег Савјета министара био одблокиран процес успостављања власти у БиХ, али да о томе не одлучује он него странке које ће склопити споразум о стварању парламентарне већине.

"Не желим кршити споразум два ХДЗ-а и држаћемо се споразума с ХДЗ-ом БиХ", рекао је Рагуж и додао да је свејстан да би био прихватљив свима.

Из ХДЗ-а 1990 саопштено је да је на сједници Предсједништва странке данас једногласно закључено да ХДЗ 1990 остаје привржен циљевима, духу и слову споразума који је потписан између странака које имају већински изборни легитимитет хрватскога народа у БиХ.

"ХДЗ 1990 је склопио споразум у доброј вјери вођен темељним националним циљевима. Одлучни смо да поштујемо и истрајавамо на његовој досљедној реализацији што наравно очекујемо и од партнерске стране. Ради сагледавања реализације постављених циљева и садржаја у Споразуму, ХДЗ 1990 предлаже састанак водстава ХДЗ 1990 и ХДЗ БиХ", наводи се у саопштењу.

Рагуж је рекао новинарима да ће ХДЗ 1990 хитно тражити разговоре на највишем нивоу с ХДЗ-ом БиХ како би размотрили међустраначки споразум.