Љимај ослобођен

Мјешовито судско вијеће Окружног суда у Приштини ослободило је данас Фатмира Љимаја и тројицу бивших команданата ОВК оптужби за ратне злочине над албанским и српским цивилима у селу Клечка. Поступак за злочине у Клечкој поновљен је и поново је почео 30. марта, а на једном од претходних рочишта посебном пресудом кривице су ослобођена шесторица бивших […]

среда, мај 2, 2012 / 16:08

Мјешовито судско вијеће Окружног суда у Приштини ослободило је данас Фатмира Љимаја и тројицу бивших команданата ОВК оптужби за ратне злочине над албанским и српским цивилима у селу Клечка.

Поступак за злочине у Клечкој поновљен је и поново је почео 30. марта, а на једном од претходних рочишта посебном пресудом кривице су ослобођена шесторица бивших припадника ОВК, који су били оптужнени за ратне злочине.

Посебном одлуком судско вијеће је одлучило да се настави суђење Љимају, Неџмију Краснићију, Насеру Шаљи и Насеру Краснићију и од тужиоца затражило да промијени квалификацију кривичног дјела.

Оваква одлука је донесена након што је судско вијеће одбило да као доказе прихвати изјаве крунског свједока Агима Зогаја (свједока X) пошто су те изјаве, према мишљењу суда, узете у супротности са Законом о кривичном поступку Косова.

Специјални тужилац Еулекса Маурицио Салустро није прихватио захтјев судског вијећа да промијени оптужницу и да Љимаја и тројицу његових сабораца оптужи за командну одговорност.

Очекивало се да ће данас судски поступак бити окончан због тога што је то у свом писму прије десетак дана навео и предсједник судског вијећа у овом предмету, Еулексов судија Џонатан Вилфорд Керол. Љимајев адвокат Тахир Рацај изјавио је раније да очекује ослобађајућу пресуду.

Љимај је потпредсједник Демократске партије Косова и посланик у Скупштини Косова.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *