Љиљана Смајловић: Инцков закон ће пасти, цинично је повезивати Јасеновац са Сребреницом

Новинарка Љиљана Смајловић изјавила је да јој се чини да у Сарајеву знају да ће "Инцков закон" да падне, те оцијенила да је политички мотивисано вођење истраге Тужилаштва БиХ против руководства Републике Српске и лидера политичких партија владајуће коалиције због наводног кршења уставног поретка у БиХ.

четвртак, 23 децембра, 2021 / 10:37

"Зашто власти у Сарајеву, које очигледно контролишу правосудне органе, не гоне српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и председника Републике Српске Жељку Цвијановић због кршења закона о негирању геноцида ако верују у тај закон власти. Чини ми се да то показује да и у Сарајеву знају да ће закон да падне", рекла је Смајловићева.

Њено предвиђање је ће Инцков закон сигурно бити повучен.

"Какав год компромис понуде званичници ЕУ, он мора да подразумева да се тај закон повуче", рекла је Смајловићева за РТС.

Она је оцијенила да је повезивање Јасеновца и Сребренице цинично.

"То је необична понуда јер признаје политизацију закона. Не може ниједан српски лидер да тргује Јасеновцем, као што не може да каже да су Сребреница и Јасеновац исто. Мислим да је то неизводљиво, уз било какву сарадњу из Републике Српске", рекла је Смајловићева, која је колумниста "Недељника".

Она је нагласила да је тачна Додикова теза да се људи не могу гонити за своје политичко дјеловање.

"Интересантно је како се правосудни органи у Сарајеву понашају као Хашко тужилаштво. Ово је кад ви ислеђујете људе да бисте нашли заштићеног сведока да бисте пронашли велику рибу. Сигурно је да је крајњи циљ тога да се заваде политичари у Републици Српској", рекла је Смајловићева.

Она сматра да се из Београда не виде добро проблеми у БиХ.

"Додик толико година одолева сили политичке гравитације и он мора да је фрустрирајући противник за опозицију, али мислим да су мале шансе да се политички лидери у Бањалуци понашају као заштићени сведоци", рекла је Смајловићева.

На питање да ли су мале шансе да се у јануару врате надлежности Републици Српској у погледу правосуђа, Смајловићева је рекла да је Додик био прилично опрезан.

"Он није вратио надлежности, него је најавио да ће то да уради у року од шест месеци. Оно што Брисел нуди је да се суспендује закон, док се не донесе неки други. То је Бањалуци недопустиво, разумем да је Додиков захтев да се закон укине", навела је Смајловићева.

Говорећи о могућим санкцијама Додику, Смајловићева је рекла да је понашање Мађарске нови моменат.

"Није предсједник Русије Владимир Путин једини разлог што Додик одолева притиску. Кад имате подршку једне од земаља ЕУ ствар се мења. Наравно да би Немачка и Холандија могле саме да уведу санкције против Додика, али ми се то чини мало вероватним", рекла је она.

Поводом "Гардијановог" текста у коме се каже да ЕУ тајно мијења закон у БиХ због страха од новог сукоба, Смајловићева је рекла да јој се чини како "Гардијан" денунцира мало европског комесара Оливера Вархељија.

"Он је као Орбанов човек таргетиран од много медија којима се не свиђа Орбаново придржавање норми… Вархељу је неко чији папири стално цуре у јавност. Ми сад не можемо да знамо да ли је неки документ сасвим оригиналан, да ли је преиначен, јер је очигледно да постоји кампања против Вархељија. Морао је Вархељи да каже овај закон је проблем, дајте да видимо како да га укинемо. Док год је Вархељи ту, његова ће реч бити врло важна", закључила је Смајловићева.