Љевица и десница око миграната у Италији: Што их не повезу у Холандију?

Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини изјавио је да прикупља доказе како би судски гонио особље холандског брода "Ноћна стража 3".

недеља, 27 јануара, 2019 / 20:14

Он је то изјавио док се повећавају позиви да брод са 47 миграната добије дозволу да дође у неку луку.

"Посједујемо конкретне елементе према којима су капетан и особље брода ставили живот миграната у опасност јер нијесу поштовали детаљне инструкције које су им дате прије неколико дана, а то је да могу да оду у неку луку, али не у Италији", навео је италијански министар унутрашњих послова Салвини на Твитеру.

Италијански министар је рекао да ће ти докази бити предати судским органима оптужући особље брода за "злочин и јасну жељу да користи мигранте у политичке сврхе".

Салвини, лидер екстремне деснице, одбио је да отвори италијанске луке за те мигранте који су прије недјељу дана спасени на Средоземном мору.

Према његовим ријечима, брод који је на крају бацио сидро у близини Сицилије, могао је да оде у Либију, Тунис или Малту.

Неки италијански посланици су успјели да посјете брод упркос званичној забрани.

"Желимо да провјеримо ситуацију на лицу мјеста. И даље тражимо да се путницима и особљу дозволи долазак, у складу с међународним правом", рекао је посланик љевице Никола Фратојани.

Неколико невладиних организација затражило је од италијанских власти да омогуће долазак барем малољетних миграната, којих има 13 на броду.