Љевар узвраћа ударац: А гдје су Кустини филмови у Сарајеву?

У сарајевским биоскопима 20 година нису приказани филмови режисера Емира Кустурице, као ни филм Срђана Кољевића "Сиви камион црвене боје", нити "Свети Георгије убива аждаху" Срђана Драгојевића, без обзира на велики број награда и огромну гледаност у свијету, рекао је власник дистрибутерске куће "Оскар филм" из Бањалуке Владо Љевар. Љевар је навео да ови филмови […]

субота, 25 фебруара, 2012 / 15:27

У сарајевским биоскопима 20 година нису приказани филмови режисера Емира Кустурице, као ни филм Срђана Кољевића "Сиви камион црвене боје", нити "Свети Георгије убива аждаху" Срђана Драгојевића, без обзира на велики број награда и огромну гледаност у свијету, рекао је власник дистрибутерске куће "Оскар филм" из Бањалуке Владо Љевар.

Љевар је навео да ови филмови нису приказани јер дистрибутери у Федерацији БиХ нису хтјели да их набављају.

Директор дистрибутерске куће "Aрт сервис" из Сарајева Aмер Бећирбеговић рекао је да је он само један од дистрибутера у ФБиХ, за разлику од Републике Српске гдје постоји само један дистрибутер и приказивач филмова. "С друге стране, имате и биоскопе који уговарају хоће ли или неће приказати неки филм. Нисмо радили са филмовима Кустурице и Кољевића, али то не значи да `бјежимо` од српских филмова, јер приказали смо филм Драгана Бјелогрлића `Монтевидео, Бог те видео`", додао је Бећирбеговић.

Кустурица је рекао да је "виши степен демократије" то што сарајевска публика већ 20 година није видјела ниједан његов филм.

"То што се моји филмови не приказују виши је степен демократије у Сарајеву. Потпуно разумијем Сарајлије и да сам на њиховом мјесту ја бих то исто урадио. Ја сам мачији кашаљ наспрам Aнђелине Џоли, која је продала четири улазнице у Београду", изјавио је Кустурица за "Глас Српске".

Књижевник Зоран Костић каже да Сарајево не допушта да се чује други и другачији глас или да се чује неки други аргумент осим онога који одговара њиховом тумачењу новијих историјских догађаја.

Власник продуцентске куће "Идеа плус" из Бијељине Душко Тузланчић нагласио је да је стваралаштво Емира Кустурице признао цијели свијет.

"Разумијем да оно што изјављује Кустурица не одговара сарајевском гледалишту, али не схватам да не могу то да одвоје од његових филмова које гледа милионска публика цијелог свијета", рекао је Тузланчић, истичући да је Сарајево хендикепирано што не гледа филмове Емира Кустурице, а да Бањалука неће бити хендикепирана зато што неће погледати филм Aнђелине Џоли "У земљи крви и меда0 КОМЕНТАРА

  1. Ljevar se nije pitao kao ni ja. Njegovo je bilo samo: Javol her firer!
    I, opet kažem da se ne bih smio opkladiti da mdrs nije donirala koji dinar za Anđin film. Vjerujem Žbanićevoj sve što kaže o md. To što je ona snimila Grbavicu, i nas prikazala takvima, ko je nama kriv što mi nismo snimali filmove o našim tragedijama, što nemamo para da odemo u kino, a kamoli da snimimo film. Sve nam alibaba i njegovi razbojnici do daske oteše.

  2. Pitanje je potpuno na mjestu, dakle kako to da nema Kustinih filmova u Sarajevu. Nije to bilo kakvo Sarajevo. To je „simbol tolerancije, multietnicnosti, multikulturalnosti“ i sta sve ne. U takvom gradu se ne smije desiti da nesto ne moze da se prikazuje. Ipak se desava, ali kad treba srati onda seru po nama pripisujuci nama sve ono sto oni rade. Ponovo kazem po ko zna koji put, sve sto kazu nama treba prvo da kazu sami sebi.