Љетни хит са Кубе: Андала и Соберана 2

Научници на Куби значајно напредују у развоју вакцина против коронавируса и очекује се да би двије кубанске антиковид вакцине могле бити спремне за кориштење већ на љето.

уторак, 4 маја, 2021 / 09:46

Директор за науку и иновације при кубанској Групи биотехнолошке и фармацеутске индустрије (БиоКубаФарма) Роландо Перез Родригез је казао како, према подацима Свјетске банке, Куба спада у ред земаља с највише љекара по броју становника (8,2/1000) и како се истакла као једна од најспособнијих држава на свијету за борбу против пандемије Ковид-19 са укупно 664 пријављена смртна случаја и нешто више од 108.000 инфекција.

Америчка савезна држава Флорида, која се налази надомак Кубе, забиљежила је преко 35.000 смртних случајева. Према подацима Универзитета "Џон Хопкинс", у САД је коронавирусом заражено 32,4 милиона људи, а број смртних случајева премашио је 577.000.

Родригез је казао да су власти Кубе одлучиле да развију властите кандидате за вакцину за имунизацију цијеле своје популације и то на основу капацитета националне биотехнолошке индустрије.

"Програм имунизације поступно ће обухватити ризичне и рањиве групе, одрасле и коначно дјечју популацију", казао је Родригез.

Он је казао да су потенцијалне кубанске антиковид вакцине "Соберана 02" и "Андала" већ у трећој фази клиничког испитивања и да се званични резултати очекују до јуна. Додао је да су досадашњи резултати изузетно позитивни и охрабрујући.

"Куба планира провести имунизацију цијеле своје популације до краја ове године. Учинит ћемо то експресно чим буде издата дозвола за хитну употребу наших вакцина", казао је Родригез.

Указујући на глобални проблем у тржишном снабдуијевању сировинама и амбалажом, Родригез је казао да је то у Куби још израженији проблем због вишедеценијског економског и финансијског ембарга наметнутог од САД-а.

Коментиришући постојеће антиковид вакцине у свијету, Родригез је казао да традиционалне вакцине имају учинковитост доказану кроз дугорочну примјену, а да вакцине прављене на бази нових технологија имају добре тренутне резултате и могу се брже производили и пуштати на тржиште.

"То је питање ризика и користи", рекао је Родригез који је љекар и челник кубанске компаније БиоKубаФарма која под својим окриљем има 34 фирме и упошљава више од 20.000 људи.

У БиоKубаФарма компанији очекују одобрење Кубанске регулаторне агенције за покретање клиничких испитивања потенцијалних вакцина на дјецу школског узраста како би се потврдила сигурност вакцине прије масовне имунизације.