Литванци су највећи алкохоличари – 732 особе умрле од пића

С годишњом конзумацијом од 18.2 литара чистог алкохола по глави становника, Литванци су надмашили чак и Русе и Бјелорусе, показали су подаци Свјетске здравствене организације.

недеља, 3 септембра, 2017 / 04:25

"За то је углавном крив литвански песимизам. Живот овдје није толико лош, али такав нам је карактер, тугу утапамо у алкохолу", рекао је један психолог.

Влада, оптерећена високом друштвеном цијеном алкохолизма, покушава томе да стане на крај забраном рекламирања алкохолних пића и високим порезима и трошаринама.

Борба против алкохолизма једно је од кључних предизборних обећања које је сељачко-зелену коалицију прошле године на опште изненађење свих довело на власт.

Још 1998. влада је усвојила стратегију којом је намјеравала да смањи конзумацију алкохола за 25 одсто, али је конзумација у стварности до данас порасла за 130 одсто.

Недавно је усвојен закон којим се праг за легалну конзумацију алкохола подиже с 18 на 20 година. Да ли ће та мјера уродити плодом, остаје да се види.

У Литванији су 2015. године 732 особе умрле од опијања, већином мушкарци, а пијани возачи су убили 76 људи на улици. То су запањујући подаци за земљу од само 2.8 милиона становника. Многи тврде да су осим законских рестрикција за ублажавање проблема алкохолизма неопходни и други облици помоћи.

Медицинска помоћ за зависнике од алкохола у Литванији је и даље ријетка, неопходни љекови нису на листи оних које финансира држава, а у цијелој држави постоји само пет центара за рехабилитацију зависника.