Лисак: Држава огрезла у корупцији!

Директор Агенције за борбу против корупције у БиХ Сеад Лисак оцијенио је данас да је БиХ „огрезла у корупцији“ и да њене институције треба да уложе додатни напор да би се адеквано супротставиле овој пошасти. Лисак је новинарима у Сарајеву, непосредно пред почетак представљања Извјештаја Канцеларије УН за дроге и криминал "Корупција у БиХ – […]

среда, октобар 3, 2012 / 07:05

Директор Агенције за борбу против корупције у БиХ Сеад Лисак оцијенио је данас да је БиХ „огрезла у корупцији“ и да њене институције треба да уложе додатни напор да би се адеквано супротставиле овој пошасти.

Лисак је новинарима у Сарајеву, непосредно пред почетак представљања Извјештаја Канцеларије УН за дроге и криминал "Корупција у БиХ – Искуства грађана", рекао да Агенција још није почела да ради у пуном оперативном капацитету, због опструкција у доношењу буџета и неадекватне кадровске попуњености.

Према његовим ријечима, основна дјелатност Агенције јесте превенција и борба против корупције и тренутно се ради на успостављању контаката са надлежним тијелима у ентитетима и Брчко дистрикту.

Отварајући овај скуп, министар безбједности БиХ Садик Ахметовић изразио је увјерење да је за ефикасну борбу против корупције потребна укљученост и сарадња свих субјеката државе и друштва, те њихово заједничко дјеловање.

"Корупција је сигурно једна од најопаснијих социјално-патолошких појава, која представља препреку здравом и одрживом друштвеном и економском напретку", констатовао је Ахметовић.

Осим тога, навео је Ахметовић, корупција је веома често дио организованог криминала која, између осталог, нарушава основне вриједности демократског и грађанског друштва, угрожава владавину права, и тиме посредно негативно утиче на стабилност и социјалну безбједност.

"Извјештај који је данас представљен сачињен је на основу свеобухватног истраживања које је провела Канцеларија УН за дроге и криминал. Ово истраживање је дио цјелокупног пројекта за земље југоисточне Европе који је финансијски подржала ЕУ", навео је Ахметовић.

Према његовим ријечима, главни циљ овог истраживања био је испитивање стварних искустава грађана о корупцији у БиХ, истраживање најчешћих појавних облика и модалитета корупције који утичу на свакодневни живот грађана, уз посебан фокус на примање и давање мита.

Он је напоменуо да су у току активности на јачању капацитета Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, која ће имати водећу улогу у области превенције, али и омогућити боље провођење Стратегије БиХ за борбу против корупције.

"Реформе које су до сада проведене и још се проводе дио су укупне борбе против корупције, гдје превасходно мислим на реформу кривичног законодавства и правосуђа, реформу полиције и јавне управе", истакао је Ахметовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *