Лима: Пронађена гробница са мумијама-смотуљцима

Археолози су пронашли гробницу у којој су сачуване мумије дјеце и младих дјевојака који су жртвовани боговима. Прије више од хиљаду година једна одрасла особа и троје дјеце закопано је на врху Уака Пукљана, церемонијалног комплекса у центру данашње модерне перуанске престонице Лиме. Њихова тијела су, како преноси стручни часопис "Археологија", пажљиво замотана у неколико […]

недеља, 3 јула, 2011 / 16:51

Археолози су пронашли гробницу у којој су сачуване мумије дјеце и младих дјевојака који су жртвовани боговима.

Прије више од хиљаду година једна одрасла особа и троје дјеце закопано је на врху Уака Пукљана, церемонијалног комплекса у центру данашње модерне перуанске престонице Лиме.

Њихова тијела су, како преноси стручни часопис "Археологија", пажљиво замотана у неколико слојева текстила и лишћа и сваки од ова четири замотуљка био је увезан ужетом направљеним од листова лантане.

Смотуљци са тијелима били су смјештени у гробницу са дрвеном таваницом прекривеном сламом и глиненим циглама где су вијековима лежали далеко од свих промена владара, шпанских конкистадора и моћних земљотреса који су често рушили остале делове града.

Готово 30 година, археолог Изабел Флорес Еспиноза ради на Уака Пукљану. Посвећен богу мора, комплекс који је између 450. и 700. године нове ере саградила Лима култура има седам пирамида, јавне тргове, тротоаре, приступне рампе – све направљено од непечене глине.

Почетком осмог вијека, Вари цивилизација покорила је Лиму и окупирала јужне дијелове земље, укључујући и област централне перуанске обале. Њихова цивилизација трајала је до 1.000 године.

Вари су често користили постојећу инфраструктуру и након што су Лиме напустиле Уака Пукљану, користили су њихово гробље све до деветог вијека.

У протекле три деценије, Еспиноза и њен тим су пронашли на десетине гробница у комплексу. Многе од њих биле су испуњене луксузном робом попут финих вунених тканина, сребрних и златних артефаката што би могло да доведе до закључка да је гробље било намјењено елити Вари друштва.

Новооткривена гробница типична је за Вари културу – у њој је сахрањено више особа, укључујући дјецу или младе дјевојке које су жртвоване боговима земље и мора. Од 62 пронађене гробнице на Уака Пукљани, ово је једина која није похарана.

Иако сами смотуљци нису још потпуно анализирани, откриће торби од вуне и памука пуних вретена и игала навело је Еспинозу на закључак да се у већем замотуљку налази жена која је на неки начин повезана са текстином умјетношћу.

Вари су били вјешти ткачи и на њиховим тканинама често се могу видјети раскошне сцене борби и фигура.

Еспоноза тренутно ради са интердисциплинарним тимом у коме се налазе антрополог, стручњак за текстил и ботаничар који ће припремити замотуљке за скоро отварање, након чега се Еспиноза нада да ће утврдити пол одрасле особе и дјеце и њихову евентуалну родбинску повезаност, као и узрок смрти.Оставите одговор