Лијеж: Нападач убио неколико људи, а затим и себе

Најновије вијести из Белгије кажу да данашњи напад није био "терористички", што на језику западних медија значи – није га извео неки исламиста. Четири лица су погинула, а најмање 75 је рањено у центру Лијежа, града на југоистоку Белгије, послије серије експлозија и рафала. Званично, напад нема везе са "тероризмом". Полиција саопштила да је једини […]

уторак, 13 децембра, 2011 / 17:45

Најновије вијести из Белгије кажу да данашњи напад није био "терористички", што на језику западних медија значи – није га извео неки исламиста.

Четири лица су погинула, а најмање 75 је рањено у центру Лијежа, града на југоистоку Белгије, послије серије експлозија и рафала. Званично, напад нема везе са "тероризмом". Полиција саопштила да је једини нападач, Нордин Амрани, погинуо и да је од раније познат полицији.

До пуцњаве је дошло на тргу Сен Ламбер, гдје се налази палата правде, а у близини је и божићни сајам, наводи агенција Белга.

Према првим резултатима истраге, једна експлозивна направа бачена је у палати правде, објавила је приватна телевизија РТЛ-ТВ1.

Друга експлозивна направа је бачена на аутобус, наводи белгијска агенција.

Према првим информацијама, било је више од два нападача, али касније је утврђено да је био само један, и да је извршио самоубиство након напада.

Према изворима из правосуђа које наводе агенције, нападач је идентификован као Нордин Амрани и одраније је познат полицији. Он је у септембру 2008. осуђен на четири године и 10 мјесеци затвора због посједовања велике количине оружја и муниције и узгајања марихуане.

У самом граду Лијежу влада паника, зато што се све догодило усред бијела дана, када је велики број људи био на улицама.

У нападу је тешко повријеђен и један 18-месечни дјечак, за чији живот се боре љекари у локалној болници.

Нападач Амрани је данас пола сата послије поднева, по локалном времену, бацио неколико граната и пуцао у масу на веома прометној аутобуској станици на Тргу Сен Ламбер у центру Лијежа, гдје се налази и зграда Палате правде.

Према ранијим извјештајима медија, број нападача је варирао до три. Очевици су пријавили четири експлозије и пуцње из ватреног оружја, као и да је неколико нападача бацало шок-бомбе и пуцало из "калашњикова".0 КОМЕНТАРА

 1. Opet s…nje u BelgijiB-)
  Treba srusiti diktatorsku Belgijsku vlast.
  Izvadicu uniformu iz naftalina,mozda uskoro idemo u mirovnu misiju da razdvojimo Kroasane,Mozzart kugle i Krofne,jedne od drugih B-)
  Zahtijevam da sve “banana republike“,nastale od bivse SFRJ uloze zajednicki protest i zabrinutost,tepodrze demokratske inicijative ovih specijaliteta u borbi protiv tiranije jednoumlja iz Brisela!

 2. mitar i orhan, 14.12.2011. 10:20:15
  Ma to je normalno u zemljama “visokorazvijene demokratije“,sluzbe “istrazuju“;boze zasto li je tako neko postupio u zemlji meda i mlijeka,pa su mediji(iako slobodni zasutjeli).
  Nije to kao kod nas, gdje mora CNN da “zacini“i javno obznani svoj “opisom dogadjaja“,prije policijske ili bilo kakve druge istrage u zemlji divljaka na brdovitom Balkanu.:P