Лијевчански кукуруз под лупом

БАЊА ЛУКА – Приноси кукуруза, који је у Лијевчу пољу најзаступљенија ратарска култура, кретаће се од просјечних шест до седам тона по хектару, до веома умањених, па и потпуно уништених на парцелама уз водотоке Врбаса, процјењује шеф Одсјека за пољопривреду општине Лакташи Желимир Мирјанић. "Кукуруз у Лијевче пољу сије се на 8 000 хектара, што […]

среда, септембар 22, 2010 / 16:29

БАЊА ЛУКА – Приноси кукуруза, који је у Лијевчу пољу најзаступљенија ратарска култура, кретаће се од просјечних шест до седам тона по хектару, до веома умањених, па и потпуно уништених на парцелама уз водотоке Врбаса, процјењује шеф Одсјека за пољопривреду општине Лакташи Желимир Мирјанић.

"Кукуруз у Лијевче пољу сије се на 8 000 хектара, што је око 40 одсто укупних обрадивих површина на овом подручју, гдје се увијек биљеже значајни приноси ове културе јер пољопривредни произвођачи користе стручне савјете при одабиру сјеменског материјала и агротехничких мјера", рекао је Мирјанић Срни.

Он је навео да је то и разлог због којег Одсјек за пољопривреду општине Лакташи на парцелама у мјесту Петошевац већ девету годину организује традиционалну манифестацију "Дани поља кукуруза" на којој еминентни стручњаци и научници пољопривредних института РС, Србије и Хрватске анализирају резултате и доносе стручну оцјену успјешности појединих сорти и хибрида кориштених на овом подручју.

Према његовим ријечима, на овогодишњем "Дану поља кукуруза" у Петошевцу, гдје је на макро-огледу било укључено 56 хибрида, јуче су се окупили представници седам сјеменских кућа и то из Пољопривредног института РС, Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, Института за кукуруз Земун поље, БЦ института из Загреба, те "Сингента" и "Пионира" из Загреба и КБЦ из Брчког.

Мирјанић је нагласио да ће након анализе стања на огледима кукуруза представници сјеменских кућа и института дати стручну оцјену реалних претпоставки за будућу производњу меркантилног кукуруза за потребе РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *