Лијановићи: Отпусти функционере, уштеди милијарде

Уштеда за Федерацију БиХ /ФБиХ/ од двије милијарде и 700 хиљада КМ отпуштањем 10 премијера, 95 министара, 295 посланика и 58 делегата, са којима кроз своје кантоне тренутно функционише, довела би до процвата економске ситуације ФБиХ и њених грађана, тврди предсједник Народне странке "Радом за бољитак" – Младен Иванковић Лијановић. Он је на конференцији за […]

недеља, 25 новембра, 2012 / 09:38

Уштеда за Федерацију БиХ /ФБиХ/ од двије милијарде и 700 хиљада КМ отпуштањем 10 премијера, 95 министара, 295 посланика и 58 делегата, са којима кроз своје кантоне тренутно функционише, довела би до процвата економске ситуације ФБиХ и њених грађана, тврди предсједник Народне странке "Радом за бољитак" – Младен Иванковић Лијановић.

Он је на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва странке у Оџаку појаснио да би оваквом рационализацијом дјеловања институција у ФБиХ била направљена равноправност народа на нивоу ФБиХ, тако да се угроженост појединог народа не може користити као генерисање политичких криза на уштрб функционисања система ФБиХ.

Према његовим ријечима, основна тема данашње сједнице Предсједништва странке било је доношење приједлога о измјенама и допунама Устава ФБиХ, с циљем изналажења рецепта за излаз из тешке економске и политичке ситуације у којој се налазе грађани цијеле БиХ.

„Актуелно усвајање буџета институција ФБиХ за 2013. годину јасан је показатељ да једна трећина, управо ФБиХ, отпада на отплату дуга. Непрестано се задужујемо као би се вршила отплата дуга и тако корачамо ка тешком дужничком ропству које све грађане у БиХ доводи до блокаде за даљи развој и излаз из тешке економске и политичке ситуације која траје већ дужи период“, појаснио је Лијановић.

Он је навео да приједлогом ове странке о измјени и допуни Устава ФБиХ, требају да буду укинути кантони и практично у функцији остављен само федерални парламент, чиме би био укинут и Дом народа.

„Парламент би функционисао тако што би у свом оквиру дјеловања имао клубове народа који би практично били замјена за Дом народа. У принципу, дошло би до рационализације, а ФБиХ, која тренутно само на одржавање администрације троши готово 70 одсто средстава из буџета, због чега врло мало новца остаје за развојне пројекте, могла би рационалније да функционише првенствено с циљем стварања бољег стандарда свих грађана“, констатовао је Лијановић.