Личност у фокусу: Ко је Рашид Сердаров из фазе 3?

Прије пар дана предсједник РС Милорад Додик у друштву руског бизнисмена Рашида Сердарова, власника фирме "Комсар енерџи лимитед" обишао је градилиште треће фазе термоелектране у Угљевику.

четвртак, 12 јула, 2012 / 07:46

Ову електрану гради предузеће "Комсар енерџи Република Српска" чији су власници Сердаров са 90% и Електропривреда РС са 10%.

У Угљевику је најављено да ће поред постојеће Термоелектране "Угљевик 1" бити изграђена још једна електрана снаге 600 мегавата односно два блока од по 300 мегавата, и да је укупна инвестиција 800 милиона евра. Планирано је да ће овај електроенергетски објекат у рад бити пуштен 2014. године и да ће запошљавати 800 нових радника.

Обилазећи радове на изградњи радничког насеља, предсједник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да је руски партнер дошао да још једном потврди опредељење за реализацију овог пројекта.

* Зато су му Република Српска и овај народ веома захвални – истакао је Додик.

Прије него су хеликоптером плаћеним из џепа свих грађана слетили у Угљевик, Додик и Сердаров су посјетили и Рудо и Хан Пијесак како би најавили нове инвестиције овог бизнисмена. Сердаров је најавио да ће у Рудом градити хидроелектрану Мрсово инсталисане снаге 42 мегавата у коју ће инвестирати 92 милиона марака док ће у Хан Пијеску градити велику пилану и фабрику дрвених палета, у халама некадашње дрвне индустрије

Ко је Рашид Сердаров?

Никада раније помињан, непознат у ширим круговима, Рашид Сердаров је изненада једно јутро освануо у Републици Српској са Додиком и најавио три велике инвестиције у које ће уложити неколико стотина милиона марака. Поставља се питање ко је Рашид Сердаров и откуд његов изненадни интерес и жеља за инвестицијама у Републику Српску.

Рашид Сердаров Селимович рођен је 27. јуна 1955. године у Дагестану, аутономној покрајини онашњег Совјетског савеза. Дипломирао је геофизику на државном универзитету Дагестана. Од 1983 до 1991 године радио је у научним институцијама Русије гдје се бавио углавном истраживањем земљишта. Од 1991 године налази се на позицији директора Јужно Уралске енергетске корпорације.

Ожењен је супругом Марианом и има сина Тимура. Сматра се једним од најбогатијим Руса а његова имовина се у 2011. години процјењивала на око 4,9 милијарди долара.

Руској јавности постао је занимљив као први купац Ролс ројса у Русији, а познат је и по раскошким забавама и луксузним прославама рођендана својих најближих, па је прије пар година потрошио 1,5 милиона долара на довођење Елтона Џона и Кристине Агилере на рођенданску прославу своје супруге.

По доласку у Угљевик, Сердаров је на РТРС представљен скоро као млађи брат Брижит Бардо, неко коме је животна околина на срцу испред свега. Интересантно је да је исти човјек 2009. у извјештајима о заштити животиња означен као један од главних криваца за изловљавање носорога у Јужној Африци. Да ли из искреног покајања, или из бриге за имиџ, Сераров се након тога окренуо екологији, те је у преузео бригу о цијелој једној планини са шумом у Аустрији, у којој је забранио лов.

У новембру 2010. године један грађанин је пријавио да је током вожње бродом на ријеци Волги на њега пуцано, а утврђено је да оружје припада управо Рашиду Сердарову. Инцидент се десио у близини мјеста Остров у Кримској области, гдје Сердаров је закупио шумско подручје у које је мјештанима забранио улазак, а на све који то непоштују његово обезбјеђење би хладнокрво пуцало.

За Сердарова се везују и многе контрвоерзе у вези са издавачком кућом "Савршено повјерљиво" која је до маја 2006. године била у власништву Веронике Кличкевскаје која је од Сердарова позајмила значајан износ новца. Када су зеленашке камате Сердарова овај дуг увећале на 12 милиона долара она га није могла отплаћивати па се суочила са губитком своје издавачке куће. Ову издвачаку кућу која је вриједна око 80 милиона долара преузео је Сердаров, а Кличкевскају је задржао као своју запосленицу.

Руска полиција је у више наврата истраживала пословање Сердарова, у којем наводно има много неправилности. Да све није без основа показује и чињеница да је у истраживачком извјештају о руској мафији Сердаров означен "дијамантском ознаком" односно као особа која се бави криминалом на федералном нивоу.

Интересантно је да је Сердаров за потребе својих пројеката које ће реализовати у РС регистровао посебну оф-шор компанију на Кипру.

Рашид Сердаров према обећањима која је заједно са предсједником Додиком пласирао прије неколико дана уложиће више од двије милијарде марака, па се поставља логично питање да ли су се надлежни органи запитали одакле му новац, како га је стекао и зарадио. Да ли су можда ови послови само оправдање за нелегалне и незаконите послове контроверзног бизнисмена Сердарова?0 КОМЕНТАРА

 1. „У новембру 2010. године један грађанин је пријавио да је током вожње бродом на ријеци Волги на њега пуцано, а утврђено је да оружје припада управо Рашиду Сердарову. Инцидент се десио у близини мјеста Остров у Кримској области, гдје Сердаров је закупио шумско подручје у које је мјештанима забранио улазак, а на све који то непоштују његово обезбјеђење би хладнокрво пуцало.“

  Тако ће и наш преЦједник ускоро. Ово је његова Српска. Ми остали биједници, можемо се иселити.x-(

 2. Будиша, ово је класична мафијшка хоботница, само је питање ко ће први кога зајебати, па да се говна поубијају међусобно.. Како је код нас народу добро, једина шанса су нам унутар мафијашки обрачуни..

 3. pink panter, 12.07.2012. 09:08:56 [44421]

  „само је питање ко ће први кога зајебати, па да се говна поубијају међусобно..“

  То је то! То је оно што ће нам вријеме донијети, и једино што ће нас ријешити једне групе криминалаца, па ће зајахати нова. Постаћемо гори него они у Мексику 😉

 4. Бојим се да је овај рашид само врх белосветског мафијашког брега до којег је досегнуо наш мали ратни шверцер цигарета и увукао читаву Републику Српску.

  До јуче је било наде да ћемо стати на крај домаћим тајкунима и криминалцима, потрпати их у друштво са Санадером и вратити опљачкано национално и природно богатство народу коме оно и припада. Данас то, чини се, више није извесно. Срби знају да се бране преко нишана, али нису „савладали“ правила подземља. Хвала Богу, али нам сада само Он може помоћи!

  Чујем да се најављује да ће у недељу преШедник опет кумовати неком православним храму и да ће га „опслуживати“ чак тројица владика и бројно свештенство? Не зна се јесу ли позвани и емири, сердари и остали „опартнери“.

  Боже, Боже у каква нас искушења стављаш!