Лични подаци слабо заштићени

Заштита личних података у БиХ није на задовољавајућем нивоу како у формалном тако и фактичком смислу и потребно је измијенити постојеће и донијети нове законе, те успоставити јасна правила и процедуре, рекао је Срни директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић. Ковачевић каже да је за четири године рада Агенција за заштиту личних […]

субота, децембар 8, 2012 / 17:30

Заштита личних података у БиХ није на задовољавајућем нивоу како у формалном тако и фактичком смислу и потребно је измијенити постојеће и донијети нове законе, те успоставити јасна правила и процедуре, рекао је Срни директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић.

Ковачевић каже да је за четири године рада Агенција за заштиту личних података БиХ успоставила све институте и постигла капацитете са којима може одговорити, у овом моменту, задацима који су јој повјерени.

"Агенција успјешно поступа по приговорима грађана, успјешно врши инспекцијске надзоре, кажњава починиоце прекршаја, учествује у законодавним процедурама, а успоставила је и Главни регистар", истакао је Ковачевић.

Као независно тијело, Агенција за заштиту личних података надгледа провођење закона којима је регулисана обрада личних података, те врши оцјену законитости и обраде личних података. Одлуке Агенције су коначне и могу бити само предмет судског преиспитивња.

"Агенција је принципијелно, професионално и храбро кренула у повјерену мисију што потврђују и први издати прекршајни налози министрима на разним нивоима", каже Ковачевић.

Он је нагласио да Агенцију забрињава то што извршни органи у БиХ предлажу, а законодавни органи прихватају промјене закона како би поништили њена рјешења, чиме се долази до ситуације да је предметна обрада личних података у складу са законом, али да је противуставна.

Према његовом мишљењу, таква ситуација представља својеврсно исмијавање владавини права и људским правима.

Да би обрада података, у правом смислу, била законита и уставна, каже Ковачевић, поред тога што мора бити прописана законом, она мора бити у складу са одређеним легитимним циљем, те оцијењена нужном у демократском друштву.

"Треба подсјетити да сва четири кривична закона познају посебно кривично дјело `противзаконите обраде личних података` што довољно говори о каквој се вриједности ради", каже Ковачевић.

Он је истакао да ће Агенција за заштиту личних података БиХ, ради постизања боље заштите личних података, наставити своје активности и према онима који обрађују личне податке, да препознају своје обавезе и да их извршавају, али и према јавности с обзиром да је свијест грађана о заштити личних података недовољна.

БиХ се међународним и домаћим актима и прописима обавезала да ће обезбиједити заштиту личних података као једног од основних људских права.

Споразумом о стабилизацији и придруживању, БиХ је преузела обавезу да усклади своје законодавство, које се односи на заштиту личних података са правом ЕУ и европским и међународним законодавством о приватности.

Овим Споразумом, БиХ се обавезала и да ће успоставити независни надзорни орган са довољно финансијских и људских потенцијала ради провођења законодавства о заштити личних података.

Законом о заштити личних података гарантује се сваком лицу на територији БиХ, без обзира на било које својство, заштита личних података.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *