Лицемјерни Мистура зазива Путина да ријеши проблем Сирије

Изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура прозвао је Владимира Путина да „скупи храброст“ и убиједи сиријску владу да прихвати нове изборе да би се „освојио мир“, док дајући примјер стања у Либији, није апеловао ни на једног западног политичара или рекао ко је крвопролиће и започео.

четвртак, 14 децембра, 2017 / 11:07

У интервјуу швајцарској телевизији РТС Мистура је оцијенио да војна побједа није „довољна“, што, према његовим ријечима, показује хаос у Либији послије пада Муамера ел-Гадафија.

Он је изјавио да војну побједу у Сирији коју је Путин прогласио „треба одмах затим да прати политички процес који укључује све да би се дошло до новог устава и нових избора“.Та два питања су централна у осмој рунди преговора у Женеви између сиријске владе и опозиције.

„Путин мора да убиједи владу да нема времена за губљење. Може се мислити да је добијен територијални рат, и то је привремено, али треба добити мир. Зато он мора имати храбрости да натјера владу да прихвати нови устав и нове изборе са УН“, рекао је Мистура.

Показујући карту Сирије са бројним зонама под контролом владе, побуњеника и џихадиста, Мистура је рекао да ако се брзо не дође до мира „постоји опасност цијепања Сирије“. „То нико не жели“, додао је он.Од 2016. је у Женеви организовано седам рунди преговора без резултата.

Делегација владе одбија да директно разговара са представницима опозиције која, са своје стране, поставља одлазак са власти предсједника Башара ел-Асада као предуслов било каквог политичког рјешења.Путин је са Ираном, још једним Асадовим савезником, и Турском, која подржава побуњенике, организовао паралелне преговоре у Астани.

Он сада жели да сљедеће године окупи више стотина Сиријаца са разних страна на сиријском „Конгресу националног дијалога“ у Сочију. Опозиција представљена у Женеви још није одлучила да ли ће учествовати.Оставите одговор