Либији забрањено учешће на састанцима Арапске лиге

КАИРО – Земље чланице Арапске лиге забраниле су Либији да учествује на састанцима те међународне организације због насилног обрачуна са демонстрантима који протестују против режима Моамера ел Гадафија. Састанак 22-члане Арапске лиге одржан је у уторак у Каиру како би се размотрила ситуација у Либији, којом Гадафи влада већ 42 године. Генерални секретар те организације […]

среда, 23 фебруара, 2011 / 15:22

КАИРО – Земље чланице Арапске лиге забраниле су Либији да учествује на састанцима те међународне организације због насилног обрачуна са демонстрантима који протестују против режима Моамера ел Гадафија.

Састанак 22-члане Арапске лиге одржан је у уторак у Каиру како би се размотрила ситуација у Либији, којом Гадафи влада већ 42 године.

Генерални секретар те организације Амр Муса прочитао је саопштење у коме се осуђује оно што је оцијењено као злочин против човјечности, затим ангажовање страних плаћеника и то што је либијска војска користила бојеву муницију и оружје великог калибра.

Осуђујући власти у Либији, Арапска лига, међутим, није искључила ту земљу из чланства.

Обрачун Гадафија са грађанима који протестују најсуровији је у низу арапских земаља захваћених протестима, а према непотпуним подацима организације Хјумен рајтс воч, у Либији је погинуло око 300 људи.

Арапска лига је саопштила да ангажовање војске против демонстранта представља „грубо кршење људских права и међународних закона”.

Амр Муса је навео да ће забрана Либији да учествује на састанцима Арапске лиге трајати док та земља не „испуни захтјеве Арапа да одмах прекине ка користи силу у било ком облику и покрене дијалог који ће Либијцима гарантовати безбједност и стабилност”.

Арапска лига је апеловала на Либију да укине сва ограничења у медијима и повријеђенима обезбиједи љекарску помоћ.

Абдел Монеим ал Хуни, који је у недељу поднио оставку на мјесто либијског амбасадора у Арапској лиги, није присуствовао састанку у Каиру.Оставите одговор