Либији не враћају 66 милијарди Гадафијевих долара

Три дана по пристизању у Либију, нова влада националног јединства те сjеверноафричке државе јуче није крила разочарање што УН нису имале разумjевање за њен први захтjев међународној заједници. „Разочарани смо што УН нису скинуле Либијски инвестициони фонд са листе институција којима је продужио забрану располагања, то јест санкције”, саопштио је Ибрахим Дабаши. Наиме, Савјет безбједности […]

субота, 2 априла, 2016 / 07:52

Три дана по пристизању у Либију, нова влада националног јединства те сjеверноафричке државе јуче није крила разочарање што УН нису имале разумjевање за њен први захтjев међународној заједници.

„Разочарани смо што УН нису скинуле Либијски инвестициони фонд са листе институција којима је продужио забрану располагања, то јест санкције”, саопштио је Ибрахим Дабаши.

Наиме, Савјет безбједности УН одбио је у четвртак захтјев нове владе да изузме средства државног инвестиционог фонда покојног Муамера ел Гадафија са листе продужених санкција и омогући јој приступ тим фондовима. Ријеч је о суми од око 66 милијарди долара паркираној у девизама, акцијама и хартијама од вриједности на најмање 193 рачуна у 14 банака широм свијета.

О Гадафијевим некретнинама овог пута није било ријечи.

У Либију је ове седмице из иностранства стигао седмочлани Предсједнички савет нове владе (18 чланова), који се из безбједносних разлога смјестио у поморску базу код Триполија, гдје даноноћно засједа, пренијеле су агенције из сјеверне Африке и са Блиског истока.

У међувремену, мандатар нове владе Фајиз ел Сараџ посјетио је јуче Триполи, гдје је представницима Централне банке наложио да хитно рјешавају горући проблем мањка готовине у промету, што иначе већ данима изазива гњев грађанства. Оставите одговор