Либијци се потровали лошим алкохолом

У последња четири дана у Триполију је, од последица конзумирања локалног пића кућне израде које је садржало метанол, умрло 79 људи и 709 се отровало. Либијски министар здравља Нури Догхман је навео да су пиће конзумирале особе старости од 19 до 50 година и да међу жртвама, осим Либијаца, има Алжираца и Тунишана, пренијела је […]

среда, март 13, 2013 / 01:47

У последња четири дана у Триполију је, од последица конзумирања локалног пића кућне израде које је садржало метанол, умрло 79 људи и 709 се отровало.

Либијски министар здравља Нури Догхман је навео да су пиће конзумирале особе старости од 19 до 50 година и да међу жртвама, осим Либијаца, има Алжираца и Тунишана, пренијела је агенција АП.

Раст броја жртава повезује се с каснијим компликацијама због конзумирања отровног локалног пића.

Метил-алкохол, или метанол, може да изазове отказивање бубрега, сљепило или епилептични напад, па чак и смрт.

Догхман је позвао данас своје сународнике да не пију алкохол, јер га исламски закони забрањују, а и опасан је по здравље.

Прелиминарна анализа показала је да су се симптоми тровања појавили после конзумирања фалсификованог алкохолног пића боха, које је садржавало метил-алкохол, па су власти најавиле акцију против снабдјевача и трговаца алкохолом, чија је производња и продаја забрањена у Либији, мада се може купити на црном тржишту.

Локални медији наводе да се боха продаје у више области главног града и његових предграђа, а пиће се често справља у кућним условима или у напуштеним фармама дестилацијом различите врсте воћа као што су смокве, урме и грејпфрут.Оставите одговор