Либија: Зона забране Гадафија на земљи

РАБАТ – Борбени авиони НАТО-а извршили су данас ваздушне ударе на либијске градове Ал Азизију и Сирт, јавила је данас државна телевизија Ал Џамахирија. "Крсташки колонијални агресори бомбардовали су неколико локација у граду Сирту. Сваки пројектил или бомба које крсташи баце на Либијце финансирају власти Катара и Уједињених Арапских Емирата", наводи се у извјештају. У […]

среда, 13 априла, 2011 / 19:01

РАБАТ – Борбени авиони НАТО-а извршили су данас ваздушне ударе на либијске градове Ал Азизију и Сирт, јавила је данас државна телевизија Ал Џамахирија.

"Крсташки колонијални агресори бомбардовали су неколико локација у граду Сирту. Сваки пројектил или бомба које крсташи баце на Либијце финансирају власти Катара и Уједињених Арапских Емирата", наводи се у извјештају.

У одвојеној вијести поменут је и напад на Ал Азизију.

Са друге стране, либијски побуњеници тврде да су остварили напредак у жестоким сукобима са снагама пуковника Моамера Гадафија у источном дијелу обалског града Мисрате.

Побуњенички портпарол Гемал Салем изјавио је да се изнад положаја Гадафијевих снага диже дим.

Сљедећи састанак контакт групе за Либију биће одржан у Италији, током прве седмице маја, изјавио је портпарол италијанског Министарства спољних послова.

Шефови дипломатија земаља које чине контакт групу и представници побуњеника састали су се данас у Катару ради разговора о питањима финансија, хуманитарне помоћи и актуелном устанку у Либији.

Британија и Француска, које изводе највећи дио напада на Гадафијеве снаге, покушавају да изврше додатни притисак на остале чланице НАТО-а како би и оне појачале борбене операције у Либији, ради превазилажења садашње пат позиције.