Либија: Тајфуни од сада нападају

ЛОНДОН – Велика Британија саопштила је данас да ће својим борбеним авионима типа „тајфун“ у Либији дати задатак да нападају копнене трупе, умјесто да контролишу зону забране летова.  Ова одлука донесена је након што су побуњеници критиковали НАТО због недовољног ангажовања у нападима на копнене снаге пуковника Моамера Гадафија. "У договору са НАТО-ом, Британија је […]

среда, април 6, 2011 / 17:44

ЛОНДОН – Велика Британија саопштила је данас да ће својим борбеним авионима типа „тајфун“ у Либији дати задатак да нападају копнене трупе, умјесто да контролишу зону забране летова.

 Ова одлука донесена је након што су побуњеници критиковали НАТО због недовољног ангажовања у нападима на копнене снаге пуковника Моамера Гадафија.

"У договору са НАТО-ом, Британија је од данас измијенила улогу авиона `тајфун` Краљевског ваздухопловства. Они су контролисали зону забране летова, а сада ће нападати копнене мете", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

До сада су "тајфуни" из базе Ђоја дел Коле, на југу Италије, обезбјеђивали зону забране летова, док су борбени авиони типа "торнадо" нападали Гадафијеве снаге на тлу.

НАТО је саопштио да је "веома пажљив" у извођењу ваздушних удара у Либији, јер су Владине снаге почеле да користе цивиле као људски штит, изјавио је зајеник команданта операција Алијансе контраадмирал Расел Хардинг.

"Снаге НАТО-а су веома пажљиве како би избјегле наношење повреда цивилима који се налазе близу борби. Они се ту често налазе управо због тактике владиних снага", рекао је Хардинг на конференцији за новинаре у Напуљу.

Контраадмирал је додао да мисију отежава чињеница да резолуција Савјета безбједности УН не дозвољава употребу копнених трупа у заштити цивила у Либији.

Официр британског ратног ваздухопловства рекао је да је НАТО почео да изводи директне нападе на Гадфијеве снаге у надирању и њихове ланце за снабдијевање муницијом и залихама.0 КОМЕНТАРА

  1. Jos uvijek imam osjecaj da Gadafi ima snage da pregazi pobunjenike u jednoj jedinoj pauzi izmedju napada aviona alijanse. Najbolje bi bilo da tako i uradi, pa ovi vise nece imati kome da pruzaju podrsku.

  2. Јој, стварно ми није јасно како имају образа. Па у тој јебеној Британији су протести, крешу им буџет, студентима заврћу уши цијенама, а овамо троше муницију вриједну милионе и милионе…
    плус што отворено газе резолуцију због које су и доле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *