Либија – Предсједнички избори за 20 мјесеци

У Либији ће за око осам мјесеци бити изабрана конститутивна скупштина, а предсједнички и општи избори биће организовани у року од 20 мјесеци, изјавио је данас Гума ал Гамати, представник Прелазног националног савјета. "Утврдили смо прецизан план за прелазни период од 20 мјесеци", изјавио је Гамати за Радио Би-Би-Си и изнио детаље изборног програма Прелазног […]

петак, 2 септембра, 2011 / 11:18

У Либији ће за око осам мјесеци бити изабрана конститутивна скупштина, а предсједнички и општи избори биће организовани у року од 20 мјесеци, изјавио је данас Гума ал Гамати, представник Прелазног националног савјета.

"Утврдили смо прецизан план за прелазни период од 20 мјесеци", изјавио је Гамати за Радио Би-Би-Си и изнио детаље изборног програма Прелазног националног савјета.

Он је додао да ће током осам мјесеци Прелазни национални савјет управљати Либијом док народ не изабере скупштину која ће преузети руковођење да би се промијенио Устав са циљем да се за годину дана организују избори.

"Имамо осам мјесеци и годину дана прије парламентарних и предсједничких избора. Са мало среће након око 20 мјесеци либијски народ ће имати прилику да изабере лидере које жели", додао је овај званичник Прелазног националног савјета.

Гамати је рекао да је прелазни процес почео, упркос чињеници да су настављени сукоби побуњеника и снага лојалних Моамеру Гадафију.

"У Триполију као и већини других градова, који су ослобођени, Либијци могу да почну транзициони процес", оцијенио је Гамати.

Он је потврдио да се Гадафи још скрива, али да је изолован и да је само питање времена када ће бити ухапшен, а ако буде пружао отпор и убијен.

Турска отвара Амбасаду у Триполију

Турска ће данас поново отворити своју Амабасаду у Триполију, а за новог представника у тој земљи именовала је Алија Кемала Ајдина, саопштено је из турског Министарства иностраних послова.

Нови амбасадор кренуо је јуче из Анкара преко Туниса у Либију.

У Паризу је јуче одржана конференција о Либији на којој је одобрено одмрзавање 15 милијарди долара бликиране Гадафијеве имовине која би требало да помогне новим властима да отпочну реконструкцију земље након шестомјесечних оружаних сукоба.

Турска, која је у прошлости имала тијесне везе са Моамером Гадафијем, требало би да има утицајну улогу у реконструкцији Либије.