Либија – Гадафи гомила војску

Муса Ибрахим, портпарол свргнутог лидера Моамера Гадафија, рекао је да је пуковник још у Либији и да иза себе има моћну војску. "Либијски лидер је доброг здравља, високог морала, наравно да је још у Либији. Борба је далеко од краја, као што то свијет мисли. Још смо моћни, наша војска је снажна. Велики дијелови Либије […]

среда, 14 септембра, 2011 / 14:04

Муса Ибрахим, портпарол свргнутог лидера Моамера Гадафија, рекао је да је пуковник још у Либији и да иза себе има моћну војску.

"Либијски лидер је доброг здравља, високог морала, наравно да је још у Либији. Борба је далеко од краја, као што то свијет мисли. Још смо моћни, наша војска је снажна. Велики дијелови Либије су под нашом контролом. Прикупљамо наше снаге", поручио је Ибрахим путем сателитског телефона са непознате локације.

Мјештанима Бани Валида побуњеници су дали рок од два дана да напусте тај град како би заузели једно од посљедњих упоришта Гадафијевих снага.

Становници Бани Валида одлазе у оближња мјеста или крећу на пут дуг 180 километара ка пријестоници Триполи.

Они су почели да бјеже након што су Гадафијеве снаге напустиле поједине контролне пунктове у предграђу.

Снаге владајућег Националног прелазног савјета, које су заузеле Триполи 23. августа, наишле су на неуобичајено снажан отпор током петодневних сукоба у граду Бан Валид.

Уз Гадафијев родни град Сирту на обалама Средоземног мора и Сабе на југу, Бани Валид је једно од посљедњих упоришта снага лојалних свргнутом лидеру.

Гадафијево пребивалиште није познато и представници Националног прелазног савјета претпостављају би се он могао крити у једном од упоришта, попут Бани Валида.

Син и генерали траже азил у Нигеру

Ал Сад Гадафи, син свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија, и тројица бивших генерала затражили су политички азил у Нигеру, гдје су стигли након вожње дуге 1 600 километара преко пустиње Сахаре која раздваја ове двије земље.

Аналитичари наводе да генерали у Нигеру покушавају да отворе пут и за остале сљедбенике Гадафијевог режима.

Поједини лојалисти изразили су сумњу да ће њихов примјер слиједити и Гадафи.

Један од Гадафијевох лојалиста Агали Аламбо рекао је да је добро познаје свргнутог лидера и да он може годинама живјети у пустињи.

"Њему не треба скровиште. Он воли једноставан живот, под шатором, сједећи на пијеску, пијући камиље млијеко. Његова предност је у томе што он већ воли тај животни стил", рекао је Аламбо.

Он је истакао да Гадафија чува специјална покретна јединица коју чине чланови његове породице и да су то људи у које једино има повјерења.

Конвоји са лојалистима Гадафијевог режима почели су током протекле седмице да пристижу у Нигер. Тројица генерала – бивши командант војног ваздухопловства и два челника регионалних снага – стигли су у Нигер у ноћи између недјеље и понедјељка.

Портпарол владе Нигера Мару Амаду рекао је да је Гадафијев син Ал сад стигао непосредно након поноћи у понедјељак.Оставите одговор