Либија: Баб ал Азизија у рукама побуњеника

Либијски побуњеници потпуно су овладали упориштем пуковника Моамера Гадафија у Триполију и срушили његову статуу у комплексу Баб ал Азизија. На телевизијским снимцима види се како борци шутирају главу статуе и износе предмете из Гадафијеве резиденције. У овом тренутку није познато да ли су Гадафи или чланови његове породице негдје унутар овог комплекса. Ал џазира […]

среда, 24 августа, 2011 / 06:03

Либијски побуњеници потпуно су овладали упориштем пуковника Моамера Гадафија у Триполију и срушили његову статуу у комплексу Баб ал Азизија.

На телевизијским снимцима види се како борци шутирају главу статуе и износе предмете из Гадафијеве резиденције.

У овом тренутку није познато да ли су Гадафи или чланови његове породице негдје унутар овог комплекса. Ал џазира је пренијела да су током данашњих борби на Баб ал Азизију пала четири пројектила типа "град".

Побуњеници наводе да сада контролишу скоро читав Триполи, али да понегдје још постоје џепови отпора.

У извјештајима се наводи да је Баб ал Азизија повезана тунелима са важним тачкама широм Триполија. У овом комплексу налазе се војни објекти, Гадафијева резиденција, библиотека и владине канцеларије.

Борбе се још воде око хотела Риксос, у којем су смјештени страни новинари. Неки од њих су у коментарима на "Твитеру" написали да су, због пуцњаве, прешли на више спратове и да је објекат још под контролом Гадафијевих војника.

Побуњеници су током дана заузели луку Рас Лануф, након што су се Гадафијеве трупе повукле на запад, према пуковниковом родном граду Сирту. Ово је појачало гласине да се пуковник већ раније склонио у свој родни град.

Портпарол побуњеничког покрета изјавио је да нафтна постројења у Рас Лануфу нису оштећена, те да је запаљена само једна цистерна.

Либијски амбасадор у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) Ареф Али Најед, који је прешао на страну побуњеника, изјавио је да рафинерија у Завији није теже оштећена и да ће УАЕ и Катар имати важну улогу у обнови Либије.