Либерија повукла признање нарко-НАТО квазидржавуљка

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је афричка држава Либерија, послије повлачења признања косовске независности, саопштила да ће са Београдом договарати приступ о најважнијим питањима за Србију, посебно када је ријеч о Косову и Метохији.

среда, 20 јуна, 2018 / 22:27

„Ово је доказ да је процес повлачења признања Косова у пуном замаху. Наставићемо да радимо на томе зато што желимо да се дијалогом дође до компромисног решења“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је, након што му је либеријски колега Гбезонгар Милтон Финдлеј предао ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине, нагласио да је са њим договорио да се консултују на међународном плану и координирају.

„За нас је та одлука веома важна, позитивна је и показује да дијалог даље траје. Ово је наш допринос дијалогу у Бриселу који се наставља у недељу“, рекао је Дачић, истичући да је то важно и за укупан процес дијалога, јер показује да све стране морају учинити напоре да се постигне праведно и компромисно рјешење за Косово и Метохију.

Дачић је захвалио Либерији што разумије позицију Србије, наводећи да је та земља, која је признала Косово одлуком из 2008. године, ту одлуку поништила док траје дијалог под окриљем ЕУ јер не жели да се сврстава ни на једну страну.

Он је истакао да је Србија поносна на историју добрих односа са Либеријом, који датирају још из доба бивше Југославије, као и заједничких активности у оквиру Покрета несврстаних.

Дачић, који је са либеријским колегом потписао шест споразума – о пријатељству и сарадњи, о сарадњи у области економије, туризма, пољопривреде, о политичким консултацијама, о сарадњи српске Дипломатске академије и Спољнополитичког института Либерије, нагласио је да ће сљедеће године бити обиљежено шест деценија од успостављања дипломатских односа.

Финдлеј је рекао да је Влада Либерије препознала чињеницу да Београд и Приштина преговарају под покровитељством ЕУ, те да је Монровија повукла признање независности Косова док ти разговори буду трајали.

„Ми смо данас нова влада, нова демократија и покушавамо да формирамо партнерства са вама и људима из Србије. Либерија је заинтересована за добре односе са Србијом и партнерство које ће донети корист обема земљама“, нагласио је Финдлеј.

Он је рекао да његова посјета отвара могућност да Србија и Либерија отворе нову страну у историји својих односа, подсјеттивши да су кроз бившу Југославију увијек биле пријатељи.1 КОМЕНТАР

 1. Bez brige narode, skinuti su sa liste. Jos samo 93 Drzave i Bog da nas vidi.
  Kostarika
  Sjedinjene Američke Države
  Francuska
  Avganistan
  Albanija
  Turska
  Ujedinjeno Kraljevstvo
  Australija
  Senegal
  Nemačka
  Letonija
  Danska
  Estonija
  Italija
  Luksemburg
  Peru
  Belgija
  Poljska
  Švajcarska
  Austrija
  Republika Irska
  Švedska
  Holandija
  Island
  Slovenija
  Finska
  Japan
  Kanada
  Monako
  Mađarska
  Hrvatska
  Bugarska
  Lihtenštajn
  Južna Koreja
  Norveška
  Maršalska ostrva
  Nauru
  Burkina Faso
  Litvanija
  San Marino
  Češka
  Sijera Leone
  Kolumbija
  Belize
  Malta
  Samoa
  Portugalija
  Crna Gora
  Makedonija
  Ujedinjeni Arapski Emirati
  Malezija
  Mikronezija
  Panama
  Maldivi
  Palau
  Gambija
  Saudijska Arabija
  Komori
  Bahrein
  Jordan
  Dominikanska Republika
  Novi Zeland
  Malavi
  Mauritanija
  Svazilend
  Vanuatu
  Džibuti
  Somalija
  Honduras
  Kiribati
  Tuvalu
  Katar
  Gvineja Bisao
  Oman
  Andora
  Centralnoafrička Republika
  Niger
  Gvineja
  Benin
  Sveta Lucija
  Antigva i Barbuda
  Dominisia
  Granada
  Gvajana
  Monserat
  Jamajka
  Haiti
  Sent Kits i Nevis
  Sent Vinsent
  Surinam
  Trinidad i Tobago
  Barbados
  Bahami

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *