Летонија – избори: Проруска партија на путу да побједи

У Летонији се данас одржавају парламентарни избори на којима би, према истраживањима јавног мњења, могла да побиједи проруска партија, први пут од стицања независности ове балтичке државе прије 20 година. Према резултатима истраживања јавног мњења, љевичарска партија Центар хармоније, која представља велику руску мањину у Летонији, могла би да освоји једну трећину мјеста у државном […]

субота, 17 септембра, 2011 / 12:04

У Летонији се данас одржавају парламентарни избори на којима би, према истраживањима јавног мњења, могла да побиједи проруска партија, први пут од стицања независности ове балтичке државе прије 20 година.

Према резултатима истраживања јавног мњења, љевичарска партија Центар хармоније, која представља велику руску мањину у Летонији, могла би да освоји једну трећину мјеста у државном парламенту или 21 одсто гласова.

Центар хармоније, међутим, не може да самосталнно формира владу јер има слабу подршку осталих странака које сматрају да је ова странка блиска партији руског премијера Владимира Путина, Јединственој Русији.

Ипак, двије странке десног центра, које су на другом и трећем мјесту према анкетама, вјероватно ће удружити снаге како би спријечиле Центар хармоније да задобије превласт у преговорима о формирању коалиције.

Резултати анкета указују да би странка јединство премијера Валдиса Домбровскиса могла да освоји 15 одсто гласова колико може да очекује у Реформа, политичка партија коју је недавно основао бивши предсједник Валдис Затлерс.

Унија зелених и земљорадника, која је тренутно у владајућој коалицији, добила би према истим испитивањима девет одсто.

Приближно једна трећина од 2,2 милиона становника представља мањину чији је матерњи језик руски. Многи од њих су такозвани недржављани који немају право гласа.

Ниједна странка која је "нагињала" Русима није била ушла у владу од стицања независности 1991. године. Снаге СССР-а окупирале су Летонију након Другог свјетског рата.

Резултати анкета, такође, су показали да постоји велики број неодлучних гласача, који су етнички Летонци. Њихови гласови ће на крају одлучити судбину партија десног центра.

Данашњи избори услиједили су након референдума у јулу на којем је око 94 одсто гласача подржало распуштање парламента незадовољни све већом корупцијом и јачањем моћи олигарха.Оставите одговор