Дани(ј)ел Симић

Летеће или музичке столице?

Како се зове она игра када људи плешу, а једна столица је мањка? Онда онај који не сједне – испадне.

среда, мај 2, 2012 / 11:51

Јако волим писати о неким феноменима који су загушивали јавни простор, а који врло брзо послије тога испаре из етера. Недавно смо имали перформанс са 11541 црвених баштенских столица у центру Сарајева. То је пратио патолошки говор мржње с једне, посебно другобеоградске стране, и традиционално ненадахнут одговор са друге. Стране.

Данас у Сарајеву имамо нешто, за шта нас отуда већ данима припремају текстови пуни говора мржње, на шта ће из Бање Луке поново доћи неки недотупаван релативизацијски напор под именом „сви смо ми радили ружне ствари, али само се о нашим прича“.

Кад год помислим на Сарајево, помислим на гробље Лав. Још једино тамо има Симића. Мало је то морбидно за некога ко се родио на Кошеву, али шта сад. Такав ми грах пада од 1992. у породичну шерпу; те не бих да пишем о томе како смо до сада навикли од „наших“, када одговарају на подбадање „њихових“. Ја бих зато, добровољно, нашој исламизираној браћи поручио:

Не знам за вас, али ја заиста јесам зли агресор са брда.

Мислим да је то боља полазна тачка. Мене данас, док нам се апсолутна већина племена тријезни од пилетине и мљевеног меса – занима просто питање: Има ли наде да се икада помиримо?

Хајде више да престанемо са глупостима како постоји било ко, ко би ту био у праву од прародитељског гријеха? Мене, најискреније, заболи што су моћне земље уложиле силне паре и војску, да неког набиједе да је то тако. Нећете ви у „мултиетничкој и мултиконфесионалној“ земљи живјети са њима – него са нама. Зликовцима преиспољним.

У рату, кажу, постоји термин „опсада“, исто као и „засједа“, „обухват“, „напад“, „бомбардовање“, „пробој“, „коридор“… Не видим шта је требало ВРС да учини? Да каже: Ми ћемо вас деблокирати, наоружајте нарамак пјешадијских дивизија у Сарајеву, па их пошаљите „Босном кроз градове“? Нема на чему.

Истом аргументацијом се правда погажена ријеч и убиство братства и јединства у Добровољачкој, али мене реципроцитет не занима. Нема ту правде, има само разума за оне који би гледали у будућност.

У прошлом ратном сукобу од 1941. до 1945. исламизирана браћа су без икакве сумње и у премоћној већини била на страни клеронацистичке НДХ и националсоцијалисте по имену Адолф Хитлер. То ништа данас не смета, да се лаже о томе.

На лажи да то није било тако, створена је Титова самоуправна Југославија. Озбиљни историчари и људи од интелекта су и тада, као и данас, знали да бајке имају распадан крај. Прибљувава ми се од тих неисторијских индоктринација муслиманске омладине, коју кљукају глупостима о геноцидима и четницима; као што су нас филовали шупљацима да су у Јадовном и Јасеновцу убијани „антифашисти“.

То производи само нове ратове!

Захваљујући том аутистичком понашању муслиманске финансијско-медијске и интелектуално-политичке елите; само извјесни људи у Српској живе добро. Самоетикетирају се као Срби и онда у Тамном вилајету скомраче по тамошњим медијима некакве бајкице да смо за унитарну БиХ.

Јарани и браћо, нијесмо вам ми за то…

То подсјећа на причу Хариса Силајџића, како му ставове подржава трећина Срба, да би се на крају испоставило да то не ради ни трећина исламизиране браће, у виду његовог бирачког тијела које му је даривало дебакл на изборима. Сад, или почните озбиљно да разговарате са онима који би стварно да се мире, а не да вјечно узимају паре на томе што су специјални Срби, или да чекамо нови рат? Доста је више било тих игара у којима постројавате празне столице, на које ми, и поред најбоље воље, не можемо да сједнемо.

До тада, ми се требамо правити да је у Бањој Луци било струје и гријања, и да нас НАТО није бомбардовао за туђи рачун. Каквих 12 беба? Каква издаја братства, какав покољ? Какав Тарчин? Какав Мркоњић Град? Каква колона у Добровољачкој, на Брчанској малти, на Петровачкој цести? Ко измишља нападе на зоне УН са епицентрима у Окучанима и Книну?

Дајте, Србљи, не патетишите…

Будимо зли и секси.0 КОМЕНТАРА

 1. Е алал ти крменадла.

  пун ми нос ових што кукумавче, ви сте нама ово, оно.. као убијали жене и дјецу.. па шта. такав нам гра пао па имамо такве непријатеље. па каже убијали голоруке.. па неће их сигурно прво наоружати па их убијати. тако нам и треба кад смо овце. сутра да нас опет покољу, опет ће нам усташе и балије бити криви? јбт, ми сами себе убиједили како смо им браћа, ајде то и некако, али послије тога, кад су нас потрпали у јаме, испадоше они криви? ко зна, да смо их икад третирали као непријатеље, што и јесу,

 2. можда ми не би појело пола коментара. како год, примјереније је јебати мајку усташку и балијску, него потезати мртве.

 3. Има доста заслуга за све ово и она наша постратна миротворачка политичка клика (баба и дебили), који су нажалост и даље на власти у РС са истом причом, само промјењеним улогама!

  Боље би прошли сто пута да су нас по шумама хватали за тај Хаг, него што је „визионар“ са међедски истанчаним осјећајем за међународне ствари и позивом сви су чинили злочине, ‘ајде да ми прво предамо ове наше!
  За узврат добили смо најпокваренију квалификацију из тог суда срама, да смо чак и геноцидисали неке, а оне што смо окруживали, њих смо ето чували за црне дане…

  Гдје су му сад одговорни са друге стране? Ко има стомак да сваке године слуша једну те исту причу, прво изађе медо из лакташа нешто себи у њедра промрља, па онда ови из федерације колективни шиз баце, а муфтије фетву разбацују, „они су нас и кад су ишли из касарне, мрко попријеко гледали, а то је увредљиво за бошњачко-муслииманске обичаје…“:P

 4. „Има ли наде да се икада помиримо?“

  Čemu?Šta će nam to neiskreno „mirenje“?Dovoljan je običan zivot jednih kraj drugih,ili dok se ne raspadne B/ ili dok ne dođemo do nekog nivoa svesti višego od važećeg.

  Ramo,šta ono eks-premijer reče o eks-presedniku?

 5. сељак, је л’ то тражиш муштулук? џомбић дао оставку?
  Ма нема ништа од тога, није сатисфакција оставка, већ септичка јама и њему и тзв председнику.

  А за ту жваку, можеш да се обришеш слободно, лично познајем господина професора Бранка Ђерића, он је био дугогодишњи пријатељ мојих родитеља и знам да тако нешто никад није рекао за Радована, поготово што је аргументација таква, да би ови што га сад тамо развлаче и покушавају му наметнути некакву одговорност за фамозне „ратне злочине“, сто пута прије искористили могућност да му суде „за криминал“, да га је било од стране др Радована, тако би једним потезом убили двије муве, међутим, не радуј се ти превише, оставили су они теби говно и тебе као једну муху око тог говнета шефа снсд-а!

 6. Nažalost nastavak medijske satanizacije Srpskog naroda danas i mi finansiramo.Autor ovog teksta ima petlju da stvari nazove pravim imenom.Ne ide po svoje mišljenje ni kod koga,što je danas prisutno kod mnogih novinarčića.Gde nestade ljudskog ponosa,morala i dostojanstva?

 7. Дакле,ти не спориш да је он у праву,већ да Ђерић то није рекао?Како год,имаш све црно на бело,можда се освестиш.

  Рашомане,сви су рекли све о њему,довољно је и за тебе чак.

  Што тражи Додикову помоћ,доврага?Да се присете заједничке трговине?

 8. BigerUUUUU, Po čemu su mi veći neprijatelji oni koji zagovaraju unitarnu od ovih koji sada srbuju i koji nam ne daju da živimo kao ljudi, koji nas sve pobiše bijedom? Dobro znaš GDE ste bili u ratu, i na koji način ti firer dođe s tenkovima na tron.
  Nema nama većega neprijatelja od md firera.
  Koliko ne volim bih, još više ne volim OVAKVU md rs. Koliko želim da nema bih, toliko želim da nema OVAKVE md rs.
  Nego, bigeru, sazna li ti ko te je izbigovao? Pa da, silna vojska, šleperdžije, pretrglije, … Ajde, nađi iglu u plastu sijena!

 9. BigerUUUUU, Po čemu su mi veći neprijatelji oni koji zagovaraju unitarnu od ovih koji sada srbuju i koji nam ne daju da živimo kao ljudi, koji nas sve pobiše bijedom? Dobro znaš GDE ste bili u ratu, i na koji način ti firer dođe s tenkovima na tron.
  Nema nama većega neprijatelja od md firera.
  Koliko ne volim bih, još više ne volim OVAKVU md rs. Koliko želim da nema bih, toliko želim da nema OVAKVE md rs.
  Nego, bigeru, sazna li ti ko te je izbigovao? Pa da, silna vojska, šleperdžije, pretrglije, … Ajde, nađi iglu u plastu sijena!

 10. Једном је Бора Ђорђевић причао на тему помирења, ако се добро сјећам. Углавном, какво помирење??? Да ли смо се ми овде „грудвама гађали“ или су овде страдали људи, убијани, читаве породице???… Како родитељима погинулог борца причати о помирењу? Како оној мајци из Братунца која је пронашла своје двије ћерке, заклане, на кућном прагу, причати о помирењу? Мајци Кристини нпр., да је жива? Мојој комшиници која је изгубила све претке и потомке које су јој побиле комшије и сада живи САМА? У оном рату убијени јој бака, дјед, родитељи, браћа и сестре, одрасла у најму (старији знају шта то значи), у овом рату изгубила сина јединца. Са ким она да се мири???
  Постајем алергична на ту ријеч. Никакво помирење овде није потребно јер се људи овде нису „грудвама гађали“, овде су уништавани животи, породице…
  Помирење нас је послије оног рата и довело до онога до чега нас је довело. Слажем се са Бигијем. Нама је потребан живот једних поред других јер живот једних са другима није могућ, увјерили смо се више пута.
  Мислим да текстови који често стижу са српске стране, а скоро смо имали један на Фронталу (http://www.frontal.rs.sr/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=19850) поводом овог обиљежавања, који сам критиковала, само погоршавају ствари. Срби се или директно или индиректно стално извињавају, пишу о страдањима свих… срамежљиво обиљежавају своје годишњице, правдају се… То је све контрапродуктивно и наноси штету, додатну. Са других страна то не постоји. Нико никада неће, у Сарајеву или било гдје, писати о побијеним српским цивилима, које није побио нико „са брда“ већ комшије, о логорима у истом граду, нико неће причати о жртвама на свим странама већ о себи као жртви и другима као агресорима, нико се никада неће правдати и извињавати.
  Ми треба коначно да научимо нешто од њих, поготово наши политички представници. ПРЕСТАНИ ДА СЕ ПРАВДАШ, ОБИЉЕЖАВАЈ СВОЈЕ ЗНАЧАЈНЕ ДОГАЂАЈЕ, без правдања и објашњавања свима и свакоме, БОРИ СЕ ЗА ПРАВДУ И ЖРТВЕ ИЗ СВОГ НАРОДА јер за њих нико није одговарао, никада нису добиле никакву сатисфакцију. Срби су највеће жртве и овог рата (често волимо да кажемо да смо се спасили овај пут – да ли смо заиста?) јер нас нема у Хрватској, побијени и протјерани, обесправљени, нема нас у Федерацији, на КиМ, бомбардовање Србије…

  Слажем се са Хунтом. Када ти неко једном уради овако нешто, он је крив. Ако му дозволиш опет… сам си крив! Нама очигледно још није доста!

 11. Mr Biggy, 02.05.2012. 18:47:20

  сељаче, профресор Бранко Ђерић и сада као и увијек има позитино мишљење о Радовану, а Радован не тражи никакву помоћ од твог сељака, већ чисто да га подсјети од кога је све ово наследио и да пази како се понаша, позвао га је да свједочи, а не да му буде адвокат! Какву ти ту помоћ видиш?
  Дакле, било би за очекивати да тај твој хохштаплер проговори о криминалу, јер га је он проводио цијелим током рата, тако би скинуо ту врсту одговорности са Радована, а преузео одговорност за све што нам се послије дешавало!
  Наравно да се тај твој мулац, неће ни појавити тамо, јер је он само дио тог антисрпског програма!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *