ЛЕТ ИЗНАД КУКАВИЧИЈЕГ ГНИЈЕЗДА (ONE FLEW OVER THE CUKOO’S NEST)

Не читати књигу, ако сте погледали филм. (И обратно). Бићете разочарани тамноћом атмосфере и реалношћу ликова. Слиједи нит романа. Мада страх од главне сестре, данас дјелује сасвим неувјерљив. Штавише, болничко особље изгледа крајње бесмислено. У времену кад је амерички психијатар замјењивао свештеника и филозофа, овај филм је покушавао дати поруку. Систем од крајње занимљиве и […]

петак, септембар 2, 2011 / 05:53

Не читати књигу, ако сте погледали филм. (И обратно). Бићете разочарани тамноћом атмосфере и реалношћу ликова.

Слиједи нит романа. Мада страх од главне сестре, данас дјелује сасвим неувјерљив. Штавише, болничко особље изгледа крајње бесмислено.

У времену кад је амерички психијатар замјењивао свештеника и филозофа, овај филм је покушавао дати поруку. Систем од крајње занимљиве и нетипичне личности, може само по инерцији направити лудака. И то је истина.

Само треба први импулс, који гурне низ падину. Грудвица се временом претвори у лавину. Сви потези које предузима Мек Марфи, водећи их у риболов, доводећи им женске, или измишљајући пренос бејзбол утакмице; буде у човјеку дјечију радост. У тим приликама лудаци (посебно при представљању на броду) умичу својој реалности. Могу проћи као нормални људи. По пристанку, све се враћа на старо.

Николсон даје непотребну дозу, неконтролисане и перверзне страсти. Уз снажну слику Индијанца, који се прави мутав да га оставе на миру. (Натурам еxпеллас фурца, тамен усqуе рецуррет). Као симбол дивље природе, коју ниједан систем не може уништити.

(Редитељ: Милош Форман; Улоге: Џек Николсон, Луис Флечер, Вилиам Редфилд)Оставите одговор