Легла кирија: Волфганг поклонио видео-инсталацију МСУРС

Поводом затварања изложбе Свијет/Град аустријског умјетника Волфганга Лернера, Музеј савремене умјетности Републике Српске жели да саопшти значајну вијест, да је овај умјетник одлучио да видео-инсталацију Мединео која је премијерно приказана у Бањалуци а постављена у централном простору изложбене поставке, поклони музеју.

петак, 30 августа, 2019 / 23:56

Ријеч је о петоканалној видео инсталацији која броји више хиљада фотографија и видеа снимљених широм Медитерана.

Овај рад је настао као резултат вишегодишњег истраживања кроз процесе видљивог и недвидљивог у градовима заокружених медитеранским културним простором, а истовремено сакрива идентитет појединачних градова, спајајући их у једну глобалну цјелину. У оквиру изложбе Свијет/Град (6.јуни – 30. август) бањалучка публика имала је прилике погледати неколико циклуса фотографија као и видео-радова (Град и град, Мединео, Стандардни град, Град без имена) аустријског умјетника чије је гостовање у Бањалуци реализовано уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Аустријског културног форума.

Волфганг Лернер је рођен 1980. године у Бечу, гдје је и завршио Универзитет примjeњених умјетности.Реализовао је више десетина самосталних и групних изложби у Аустрији, Русији, Енглеској, Мексику итд. Добитник је престижне Хенкелове награде за младог умјетника 2009. године, а као стипендиста различитих фондова боравио је и стварао у Енглеској, Француској, Италији, Мексику итд.Оставите одговор