dysko

Легитимност

Стабилност свих институција система, од управљања преко координације па до реализације, испољава се у мери у којој су грађани (као појединци и као колективитети) убеђени да су ове институције оправдане и легитимне. Пише: Гостимир Поповић Под легитимношћу се подразумева прихватање у највишем обиму одређених институција система , односно носилаца појединих функција, од стране припадника политичког […]

уторак, 2 августа, 2011 / 06:08

Стабилност свих институција система, од управљања преко координације па до реализације, испољава се у мери у којој су грађани (као појединци и као колективитети) убеђени да су ове институције оправдане и легитимне.

Пише: Гостимир Поповић

Под легитимношћу се подразумева прихватање у највишем обиму одређених институција система , односно носилаца појединих функција, од стране припадника политичког тела, односно свих сегмената друштва. Ово се једино може остварити када су институције у складу и сагласности са вољом и циљевима који су им поверени у вршењу дужности.

Да би се постигла легитимност у свом пуном обиму потребно је да се прво реализује питање легитимитета те да се пређе пут до легалитета. Ово је основа за функционисање система у савременим условима и на неки начин представља усавршену верзију до сада познатих организационих облика у друштву.

У условима који владају у Републици Српској имамо проблем са приступом појму и садржају легитимности у свим његовим облицима. Проблеме првенствено стварају, па онда после покушавају да их решавају представници појединих међународних организација и снага, мада за њима не заостаје ни за милиметар целокупна политичка чаршија из Сарајева, а ни Мостар није далеко.

Све оно што се дешава у Српској је под ударима а заборавља се да она има пуну легитимност засновану на легитимитету и која функционише на принципима легалитета.

Кроз топло плитичко пролеће, вруће лето и врелу изборну јесен бићемо сведоци и учесници свих облика притисака где се неће либити и од најгрубљих претњи и најнижих подметања. Легитимност политичких и свих других институција РС је израз њихове законитости у “вишем смислу” од пуке правне законитости, Све ово даје додатне мотиве да се истраје на демократским, правним али истрајним активностима да се ингеренције Српске сачувају у обиму који им припада по највишим стандардима децентрализованог друштва.