Ледићи код Трнова: Убице су још увијек некажњене

Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки и свирепо убили 24 српска цивила у селу Ледићи, крај Трнова – најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милан Тешановић – 18 мјесеци. У злочиначком походу комшија убијено је 10 чланова породице Васић, убијена је цијела породица Тешановић, која је имала девет […]

недеља, 1 јуна, 2014 / 16:45

Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки и свирепо убили 24 српска цивила у селу Ледићи, крај Трнова – најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милан Тешановић – 18 мјесеци.

У злочиначком походу комшија убијено је 10 чланова породице Васић, убијена је цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Село на обронцима Бјелашнице имало је седамдесетак житеља, а убијени су старци, жене и дјеца. Злочинци ни након више од двије деценије нису одговарали за овај масакр.

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни, који су покушали да се сакрију по околним шумама, пронађени су и убијени.

Село је, како је то обично бивало послије муслиманских оружаних похода на српска насеља, опљачкано, попаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Злочин, који је започео 3. јуна у вечерњим часовима, извршили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин убијени су /углавном масакрирани/ сви мјештани српске националности који нису могли да благовремено побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели да побјегну.

Истрага коју је 1994. године провело Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске показала је да су се становници Ледића приликом бијега подијелили у двије групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику.

Према резултатима ове истраге, другу групу која је ишла према Калиновику пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице и све их поубијале, осим 11-годишњег дјечака који је повријеђен лежао међу труплима.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин – клањем, вјешањем или гушењем.

Иако су власти Републике Српске предале налазе своје истраге и доказе Тужилаштву БиХ, још нико није оптужен за овај злочин.

Предсједник Удружења грађана "Моје огњиште" из Трнова Славко Васић изјавио је Срни да је резигриран и разочаран радом Тужилаштва и правосуђа БиХ који не чине ништа у овом случају.

"Нико се до сада није освртао на злочин у Ледићима. Мене, чија су три члана породице – отац, мајка и бака – страдали у том злочину, никада нико није позвао ни из Тужилаштва ни из правосуђа?! Невјероватно је да 24 цивила страдају, а да нико не одговара и нико не покреће тужбу против починилаца", каже Васић.

Он истиче да је МУП Републике Српске доставио извјештај Тужилаштву БиХ, али да у Тужилаштву и правосуђу БиХ не раде ништа по том питању и да заташкавају предмете у којима су жртве ратних злочина Срби.

Васић је позвао институције БиХ, а посебно представнике српског народа у заједничким институцијама, да снажно дјелују и покрену процес у откривању истине о страдању Срба из Ледића.

Служењем парастоса, паљењем свијећа за покој душе и полагањем цвијећа на спомен-обиљежју у селу Ледићи код Трнова, потомци, родбина и пријатељи обиљежиће у уторак, 3. јуна, 22 година од страдања српских цивила из овог села.0 КОМЕНТАРА

 1. Klanja, odsjecanja glava, nabijanja na kolac i slična zvjerska i divljačka ponašanja ostala su u genima bosanskih muslimana, ostalo im turskih gospodara.I to je izbilo na vidjelo i u zadnjm ratu i po tome se muslimaske žrtve razlikuju od srpskih. 99% zločina od strane Srba počinjen je metkom dok je kod „dobrih“ taj procenat u korist noževa, sjekira i drugog hladnog oružja..

 2. Nemozes vojo 10000 ljudi zaklat za jedan dan,trebala bi ti klaonica velikog kapaciteta,zato ste vi turci pravoslavne vjeroispovjesti koristili u masovnim zlocinima i genocidu PAM,PAT, bombe,mitraljeze i ostalo naoruzanje,a klali st kod zlocina u kojim je bilo do 50-tak ljudi,znali ste i zive palit ko u foci,i to vam se cinilo ucinkovito…pokri se turcine usima i suti pederu…

 3. Za kaj se štrecaš balijanderu krmeljavi? Vama je u krvi da ljude koljete, odsjecate glave itd…To ste naučili od Turaka.
  U ratu smo vam se viteški najebali maaajke, ginuli ste na frontu ko muve od srpskog metka, pa ste iz frustracije što gubite rat klali žene i djecu.. Ti Turci su vas smatrali zadnjim ološem, što i jeste bili…

 4. Nije ovo prvi put da su stanovnici Ledića nastradali od ruku svojih komšija. Bilo je to u periodu 41-45 ali je srbima servirano bratstvo i jedinstvo i sve su morali da zaborave. Nisu naučili i zato se to ponovilo 90-tih. Zato danas nema srba u Ledićima niti na prostoru Igmanskih visoravni. Taj lokalitet su muslimani etnički očistili. Pišite o tim stvarima i o takvim pojavama

 5. Moje saučešće svakoj porodici stradaloj u selu Ledići i nadam se da će zločinci odgovarat za ovo nedjelo…

  vojo85, 01.06.2014. 19:54:40 [
  Ne kaže se „viteški smo vam se najebali majke“ već junački smo vam se nasilovali majki,sestara….

 6. Коначно смо се вратили у нормалу. Теме поплава полахко блиједе, поново је кренуло логор, силовање, злочин, џеносајд, турци, власи.

  Аферим, најебем вас се ханума и невиста.

  С поштовањем,
  Сиктер-ефендија Симо Ороз

 7. Vidi sime,sad je i efendija,ma geni su cudo,to simo turcine,jebo ti erdoan sve hanume u familiji…

 8. zulkedine
  mury
  Ko je ubio milana tešanovića od godinu i po, familiju li vam jebem u pičku! Zadavio bi vas ko zeca sada!

 9. Ubio ga je neki zlikovac kao i ti,a to sto bi ti davio to je druga prica,mozes zadavit zeca,a ja bi ubio brasno u tebi pedercino jedna turska,i promjeni ovu sliku,skini ovog vehabiju…

 10. Odakle bi me ubio? Iz malmea ili kopenhagena, mater ti jebem u materi?
  Kako su te švabe sada pustile na internet? Zar ne čistiš njihova govna, smradu jedan balijski? Jebo ti krmak mater!

 11. Ja ću biti u četvrtak u trebinju. U 10 sati u bašti kafića bolero, a ti dođi pa da vidimo šta će se desiti. Kada dođeš, samo upitaj, ko je ovde dragoslav račić.
  10:00 Ispred bolera u trebinju

 12. Pa kako cu budalo trazit racica da mi se narod smije…bit cu ja za sankom ispod reklame „cafe bar bolero“a ti pitaj konobara ili bilo koga ko je Muri,al kad udjes i razgledas po prostoriji siguran sam da ces znati ko sam ja.Samo da ti kazem da cu se slikati sa dnevnim novinama tog datuma u 10 sati i objavit link slike svima na frontalu ako se ne pojavis,a molim te i ti uradi isto ako ja nedodjem…inace bolero mi je 90-ak sekundi od kuce…
  Racicu turcine napusi se kurcine…

 13. Klosar od administratora fingira razgovor izmedju mene i turcina racica tako sto brise moje komentare,sto nije nista neobicno jer je i administrator turcin,genocidno kopile tursko koje nije moglo dohvatit kurde pa se ovde izivljava na islamcima.Sta god da radite i sta god da pokusavate ostaje cinjenica da ste vi turci pravoslavne vjere pozdravljeni sa razumom otisli u tri picke materine.nevjerujete da ste zivi ako svako 30-ak godina ne napravite neki zlocin…
  A tebi racicu turcine napusi se kurcine-do cetvrtka…

 14. Док год се жртве не гледају као жртве, и док год се користе за изговор типа па и они су нас, нема нама ни мира ни напретка овдје. Ово је тежак злочин, тежи и од медијски пренадуване Сребренице, гдје нема ни једне жртве једногодишње бебе, а ко то није у стању схватити, нека обавезно посјети свог психијатра.

 15. Zašto frontal.rs toleriše ovakvo komentarisanje? Postalo je mučno čitati. Ista ona mučnina kao kad ulaziš u neku instituciju za mentalno oboljele.

Оставите одговор