Ледићи код Трнова: 23 године од страдања

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје у селу Ледићи код Трнова данас ће бити обиљежене 23 године од свирепог убиства српских цивила из овог села. Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки убили 24 српска цивила у селу Ледићи – најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа […]

среда, јун 3, 2015 / 11:07

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје у селу Ледићи код Трнова данас ће бити обиљежене 23 године од свирепог убиства српских цивила из овог села.

Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки убили 24 српска цивила у селу Ледићи – најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милан Тешановић – 18 мјесеци.

У злочиначком походу комшија убијено је десет чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Село на обронцима Бјелашнице имало је седамдесетак житеља, а убијени су старци, жене и дјеца. Злочинци ни након више од двије деценије нису одговарали за овај масакр.

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни, који су покушали да се сакрију по околним шумама, пронађени су и убијени.

Село је, како је то обично бивало послије муслиманских оружаних похода на српска насеља, опљачкано, попаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Злочин, који је започео 3. јуна у вечерњим часовима, извршили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин, убијени су /углавном масакрирани/ сви мјештани српске националности који нису могли да благовремено побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели да побјегну.

Истрага коју је 1994. године провело Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске показала је да су се становници Ледића приликом бијега подијелили у двије групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику.

Према резултатима ове истраге, другу групу која је ишла према Калиновику пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице и све их поубијале, осим 11-годишњег дјечака који је повријеђен лежао међу труплима.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин – клањем, вјешањем или гушењем.

Иако су власти Републике Српске предале налазе своје истраге и доказе Тужилаштву БиХ, још нико није оптужен за овај злочин.

Предсједник Удружења грађана "Моје огњиште" из Трнова Славко Васић изјавио је раније Срни да је резигриран и разочаран радом Тужилаштва и правосуђа БиХ који не чине ништа у овом случају.

"Нико се до сада није освртао на злочин у Ледићима. Мене, чија су три члана породице – отац, мајка и бака – страдали у том злочину, никада нико није позвао ни из Тужилаштва ни из правосуђа?! Невјероватно је да 24 цивила страдају, а да нико не одговара и нико не покреће тужбу против починилаца", каже Васић.

Он истиче да је МУП Републике Српске доставио извјештај Тужилаштву БиХ, али да у Тужилаштву и правосуђу БиХ не раде ништа о том питању и да заташкавају предмете у којима су жртве ратних злочина Срби.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *