Лажне вијести: Западни медији измислили да Иран забрањује учење енглеског језика

Западни медији воле да кукају због лажних вијести, али их то не спречава да буду њихов највећи произвођач и снабдјевач.

четвртак, јануар 11, 2018 / 14:05

Британска новинска агенција Ројтерс, у виду наслова и вијести, изнијела је прије неки дан тврдњу да је Иран забранио енглески у основним школама после упозорења свог вође

 Iran bans English in primary schools after leader’s warning / 

Иран је забранио наставу енглеског језика у основним школама, рекао је високи званичник из сектора образовања, пошто је Врховни вођа Ирана рекао да је прерано учење језика отворило пут ‘културној инвазији’ Запада.“

Али Хамнеј заиста јесте изнио такву опаску, да прерано учење страног језика људе излаже утицајима који се преко њега врше. Међутим, то нема никакве везе са учењем језика у школи, нити је икаква забрана донесена.

У основнау школу у Ирану полази се са шест година, и она траје шест разреда. За то вријеме до сада се у њој није учио ниједан страни језик.  Изузетак је донекле арапски, са којим су се ђаци сусретали кроз часове исламске вјеронауке.

-Ко је у Ирану икада учио енглески у основној школи? Државни наставни програм одређује да се енглески језик предаје од 7. разреда до дипломирања – запитао се ирански аналитичар Али Ахмади на Твитеру.

Иран је, према Ројтерсу, забранио нешто из школског програма што се у школском програму није ни налазило. Чак је и цитирао иранског званичника, међутим, ни његове ријечи не потврђују што Ројтерс тврди.

– Настава Енглеског језика у државним и недржавним основним школама је противна закону и прописима – рекао је Мехди Навид-Адам, предсједник државног Савета за високо образовање, у суботњем програму државне телевизије.

Ирански државни функционер је само потврдио да су државни наставни план и програм обавезујући за све. Пошто енглески језик није у службеном програму за основне школе, не може се ни предавати у оквиру наставног плана и програма, закључује „Мјесец Алабаме“, алтернативни медиј који је први раскринкао овај „фејкњуз“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *